Liikkuva perhe -ohjelma

Perheen ja sen lähipiirin aktiivista yhdessäoloa ja liikuntaa kaikkien osapuolten hyvinvointia edistäen.

Liikkuva perhe -ohjelman kohderyhmänä ovat perheliikunnan toimijat, kuten kunnat eri sektoreineen, liitot, urheiluseurat sekä muut yhdistykset ja toimijat. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa nähdään ohjelmassa tärkeänä ja perheet tavoitetaan näiden toimijoiden kautta, jolloin kohderyhmän tarpeisiin pystytään vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Ohjelman tavoitteena on, että eri perheliikunnan toimijat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia omaehtoiseen ja ohjattuun perheliikuntaan sekä viestivät perheliikunnasta. Näin perheiden yhdessäolo ja yhteinen liikunta lisääntyy ja sitä kautta myös perheenjäsenten oma, yksilöllinenkin hyvinvointi kasvaa. Lisäksi ohjelma haluaa vaikuttaa perheliikunnan arvostuksen lisäämiseen.

Liikkuva perhe -ohjelma on osa valtakunnallisia Liikkuvat ohjelmia, jotka tukevat hallitusohjelman tavoitteita liikunnallisen kokonaisaktiivisuuden lisäämiseksi kaikissa ikä- ja väestöryhmissä. Ohjelma on käynnistynyt vuonna 2020 ja sitä koordinoi Suomen Latu ry. Rahoituksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

Liikkuva perhe.fi -sivuston tarkoituksena on tarjota toimijoille monipuolista tietoa ja materiaaleja perheliikuntaan liittyen. 

 

 

 

 

Ajankohtaista

Image

Liikkuva perhe -ohjelman aktiivinen kesäresepti

Lapset kuten aikuisetkin tarvitsevat aktiivista tekemistä kesälomalla, ihan jokaisena päivänä. Liikunnalliset...

27.06.2022

Image

Juhannusolympialaiset

JUHANNUSOLYMPIALAISET Juhannus on perinteisesti yhdessäolon aikaa perheen ja ystävien parissa....

22.06.2022

Image

Poimintaja Piilosta eli pienten lasten liikunnan ilon, fyysisen aktiivisuuden ja motoristen taitojen seurannasta

Lapset liikkuvat neljä tuntia päivässä ja pitävät liikunnasta Piilo-tutkimukseen osallistuneista lapsista...

20.06.2022

Image

Perheliikunta - mitä, miksi ja miten?

Mitä on perheliikunta? Perheliikunta on liikuntaa, jota koko perhe ja lähipiiri – lapset taaperoista...

16.06.2022

Image

Liikkuva perhe -ohjelman työpaja 7.6.2022 Lappeenrannassa

Liikkuva perhe -ohjelman työpaja toteutettiin lämpöisenä kesäpäivänä vuorostaan Lappeenrannassa. Osallistujat...

10.06.2022

Liikkuva perhe Instagramissa

Liikkuva perhe Facebookissa

Juhannusolympialaiset

ke 22. kesäkuuta 2022 07.55.00

JUHANNUSOLYMPIALAISET

Juhannus on perinteisesti yhdessäolon aikaa perheen ja ystävien parissa. Juhannusolympialaiset voi toteuttaa niin säällä kuin säällä kotipihalla, luonnossa, rannalla tai mökillä. Juhannusolympiatehtäviä voidaan soveltaa osallistujien iän ja kiinnostuksen sekä välineistön mukaan. Tehtävät voivat olla pari- tai joukkuetehtäviä. Joukkueille on kiva keksiä juhannukseen sopivat tiiminimet. Kaikkia tehtäviä ei tarvitse toteuttaa samana päivänä vaan niitä voi toteuttaa pitkin juhannusta. Olympialaiset voivat koostua kolmesta, viidestä jopa kymmenestä tehtävästä.

Juhannusolympialaisen tehtäväesimerkkejä:

1. Hammastikun heitto 

Heittäkää hammastikun pituusheitto niin pitkälle kuin mahdollista koko joukkueen kanssa yhdessä. Hammastikun sijaan voi käyttää havunneuvasta tai keppiä.

2. Säkkihyppely

Jäte- tai juuttisäkillä hyppiminen merkitty matka mahdollisimman nopeasti, jonka jälkeen säkki annetaan seuraavalle joukkuelaiselle. Tehtävästä voidaan ottaa joukkueen yhteisaika tai jos säkkejä on useita niin kaikkien joukkueiden yhdet jäsenet voivat hyppiä samanaikaisesti. Nopein joukkue voittaa.

3. Käpyt koriin

Joukkueen tehtävänä on kerätä yhteensä 30 käpyä koriin kyykyssä kävellen. Joukkue, joka on saanut ensimmäisenä kävyt koriin on voittaja.

4. Saappaanheitto

Saappaan tarkkuusheitto merkittyyn kohteen, kuten saaviin kävyistä rakennettuun ympyrään tai toista saapasta päin. Koko joukkue heittää yhdessä saapasta kohteeseen.

5. Estejuoksu reppuselässä

Toinen pareista ottaa toisen reppuselkään ja liikkuu esteradan läpi mahdollisimman nopeasti. Esterata voi olla luonnon polku tai pihalla esterataan voi käyttää pihaleluja ja puutarhatarvikkeita. Huomioidaan, että kaikki joukkuelaiset kiertävät esteradan viesti-idealla. Otetaan suorituksesta aikaa, joukkue joka on ensimmäisenä kiertänyt esteradan läpi on voittaja.

6. Sokkomölkky

Järjestä sokkona mölkky pelin numerot oikeaan järjestykseen (1-12). Yksi joukkueen jäsen tai toinen pareista toimii sokkona, lippalakki silmillä ja toinen pareista tai muu joukkue toimii ohjaajina antaen ohjeita suullisesti. Suorituksesta otetaan aika ja voittajat ovat ne, jotka suoriutuvat nopeiten tehtävästä.

7. Märkä rätti -viesti

Märkä rätti -viestissä tarvitaan tiskirätti ja juomapullo per pari tai joukkue. Joukkueen tehtävänä on käydä kastelemassa rätti vesiastiaan, järveen tai mereen ja rutistaa märän rätin vesi pulloon. Se joukkue, joka saa ensimmäisenä pullon täyteen on voittaja.

8. Narun pujotus

Joukkueen tehtävä on pujottaa yhden joukkuelaisen vaatteiden läpi narun pätkä. Joukkue saa päättä pujotetaanko naru kaula-aukosta lahkeeseen vai päinvastoin. Voittajajoukkue on se, joka selvittää tehtävästä ensimmäisenä.

9. Tasapainopiiri

Joukkue tekee piirin ja ottaa toisiaan käsistä kiinni. Jokainen nostaa toisen jalan ilmaan ja sulkee silmät. Joukkue, joka pysyy pisimpään tasapainopiirissä pystyssä on voittaja.

10. Tikan heitto

Jokainen joukkuelainen saa heittää viisi tikkaa. Lasketaan joukkueen yhteistulos. Joukkue, joka saa eniten pisteitä on voittaja.

Onko teidän juhannusolympialaisissa ollut jokin perinteinen laji tai liikuntatehtävä?

 

Ratkiriemukkaita yhdessäolon hetkiä juhannusolympialaisiin!

Jakakaa kokemuksia Liikkuva perhe -ohjelman somessa Instagram @liikkuvaperhe ja Facebook @Liikkuva perhe -ohjelma, #liikkuvaperhekesävinkki