Image

Kirkkonummiseikkailu

01.06.2022

Kirkkonummiseikkailussa voi liikkua yhdessä perheen kanssa vuoden ympäri!

Liiku mun kanssa! -hankkeessa työskentelee innokas ja aikaansaava Kirkkonummen liikunnan hankekoordinaattori Essi Kaipainen, joka tuntee Kirkkonummen kiehtovan seikkailun perinpohjaisesti.

Mistä Kirkkonummiseikkailun idea sai alkunsa?

Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Liiku mun kanssa! -hankkeen kolmivuotisiin tavoitteisiin oli kirjattu perheille suunnatut maksuttomat harrasteryhmät sekä välinelainaamot.Toimenpiteitä suunnitellessa todettiin, ettei kyetä toteuttamaan laadittuja tavoitteita koronan ja resurssien puutteen vuoksi. Kaipainen totesi työtään ohjaavan palveluohjaajan Mirja Toivosen kanssa, etteivät voi jättää perheiden liikkumisen edistämistä pois, sillä hankkeen toinen kärki varhaiskasvatuksen liikunnallisen toimintakulttuurin edistämisen lisäksi on huoltajien tietoisuuden lisääminen liikkumisen merkityksestä lapsen kasvulle ja kehitykselle. He kehittelivät ajatusta Kirkkonummiseikkailusta, jota voi toteuttaa ulkona, kotona tai oikeastaan ihan missä tahansa. Ideaa vahvisti myös ajatus siitä, että tieto olisi helposti löydettävissä eikä hajallaan eri sivustoilla. Kirkkonummiseikkailu kokoaan yhteen 19 retkikohteen tiedot Kirkkonummella.

 

Miten seikkailu on otettu vastaan perheissä?

Seikkailuun ei ole varsinaista seurantaa, mutta siitä on saatu paljon positiivista palautetta varsinkin yhdessä seikkailemisen näkökulmasta. Seikkailun hyödyntämiselle on löydetty myös erilaisia käyttötarkoituksia, kuten peliä on mahdollista pelata kirjastoissa ja seikkailu toimii aineettomana joululahjana. Seikkailua voi toteuttaa kahdella tavalla. Sitä voi pelata lautapelinä ja tutustua kohteisiin netissä, tai konkreettisesti seikkailla kohteissa. Kartta ja lautapelin ohjeet on tulostettavissa Kirkkonummiseikkailu -sivustolta. Yhdessä seikkailemisen voi toteuttaa valitsemalla yhden kohteen tai kiertämällä jopa kaikki kohteet perheen kanssa yhdessä. Kaipainen kertoi itse hyödyntävänsä seikkailua yhdessä vanhempiensa kanssa, kun he tulevat hänen luokseen kyläilemään.

 

Kuinka seikkailun sisällöt on rakennettu?

Kohteiden valinnassa on tehty laaja-alaista yhteistyötä. Huoltajia on osallistettu kohteiden valintaan erilaisten tapahtumien yhteydessä. Heiltä on kysytty, millaisia kohteita he toivoisivat seikkailuun ja millaisissa kohteissa he tykkäävät perheen kanssa käydä.

Lapsiystävällisen kunnan seuraavassa vaiheessa kartoitettiin yli 30 erilaista kohdetta eri puolilta Kirkkonummea. Kohteista keskusteltiin yhteistyössä kulttuuri-, liikunta- ja kunnossapitopalveluiden kanssa. Lapsiystävällinen kunta -työryhmä ja kuntakehitys olivat mukana kohteiden rajaamisessa ja lopulta päädyttiin 19 kohteeseen. Kohteissa on liikuntapaikkoja ja kulttuurikohteita sekä luonto- ja retkikohteita. Myös maanomistajien kanssa oli tehty yhteistyötä ennen seikkailun julkaisua.

Kohteiden kuvauksissa varhaiskasvatuksen liikuntavastaavat osallistivat lapsia. Lapsille näytettiin kuvia kohteista ja henkilöstö kirjasi ylös kaikki lasten reaktiot, kommentit ja keskustelut. Varhaiskasvatuksen lukukoordinaattori Eveliina Lesonen on koonnut dokumenttien pohjalta yhteen mielenkiintoiset ja monipuolisetkohdekuvaukset.

Kohteiden perustiedoissa on hyödynnetty eri nettisivustoilta löytyvää tietoa sekä yritetty pureskella kaikki tarvittava tieto mahdollisimman helppoon muotoon. Näin perheille jää vain yhdessä liikkuminen ja seikkailun toteuttaminen.

Kaipainen kertoo yhdestä kohde-esimerkistä: ”Etsimme lukukoordinaattorin kanssa Vesitorninmäen hiidenkirnua neljä tuntia, koska meillä oli väärää tietoa. Lopulta löysimme kirnun ja kirjoitimme kohteeseen saapumisen tiedot mahdollisimman konkreettisesti, ettei perheiden tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa ja energiaa etsimiseen”.

Kaikki kohteiden kuvat on itse kuvattuja lukukoordinaattorin kanssa ja kuvaukset toteutettiin samalla kun kohteisiin tutustuttiin. Kuvakollaasiin valituissa kuvissa on pyritty kuvaamaan matkan kannalta olennaisia maamerkkejä, reittimerkkauksia tai muuta olennaista sekä sellaisia asioita, joihin lapset kiinnittävät huomiota.

Leikkisisällöt ovat Kaipaisen käsialaa ja leikkien perusajatus on se, että ne voidaan toteuttaa, missä vain ja milloin vain. Leikkijöitä voi olla kaksi, kokonainen perhe tai sitten isompi ryhmä. Leikkeihin ei tarvita erityisiä välineitä. 

 

Miten haluaisit kehittää seikkailua?

Seikkailusta piti alun perin tulla laajempi kokonaisuus. Tarkoituksena oli lisätä tietoa yleisesti retkeilystä ja esimerkiksi retkiruokailusta. Kaipaisen ajatuksena oli myös, että seikkailu sisältäisi laajan leikkipankin, jonka kautta löytyisi tekemistä 

useammalle retkelle ja eri vuodenajoille. Toisaalta yksinkertainen on kaunista ja onhan seikkailussa jo nyt paljon tietoa ja tieto on helposti löydettävissä, hän toteaa. Tällä hetkellä seikkailukartassa on 19 erilaista kohdetta. Retkikohteita riittää siis myös jatkoa varten, vaikkakaan uutta seikkailua ei ole nyt tiedossa.

Touko-kesäkuussa 2022 toteutetaan kymmenen ohjattua Kirkkonummiseikkailua, joissa on hauskaa tekemistä koko perheelle. Kaipainen kertoo, että näiden ohjattujen retkien toive on tullut huoltajilta. Tarkempaa tietoa löytyy myös Kirkkonummiseikkailun etusivulta. Myös uutuutena jaetaan vuonna 2022 syntyneille kirkkonummelaisille vauvaperheille painettu Kirkkonummiseikkailu.

Kirkkonummiseikkailu on toteutettu Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Liiku mun kanssa! -hankkeessa, jota rahoitetaan liikunnallisen elämäntavan paikallisella kehittämisavustuksella. Kirkkonummiseikkailu on meidän kaikkien yhteinen, ja seikkailemaan saa tulla kauempaakin. Verkkosivusto on koottu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, jonka lisäksi kohdekuvaukset voi kuunnella sivustolta ääneen luettuina.

https://www.kirkkonummi.fi/kirkkonummiseikkailu

https://www.kyrkslatt.fi/kyrkslattsaventyr

https://www.kirkkonummi.fi/thekirkkonummiadventure

Tervetuloa seikkailemaan yhdessä Kirkkonummelle!