Image

10 vinkkiä pimeän ajan ulkoiluun

29.11.2023

Yhteinen ulkoilu on oiva keino lievittää kaamosväsymystä. Perheen yhteinen aika on arvokasta ja ulkoilu tarjoaa siihen yhden mahdollisuuden. Kaikenlainen liikkuminen on hyvästä. Kannattaa panostaa arkiaktiivisuuteen ja muutaman kerran viikossa kehoa rasittavampaan liikuntaan. Ulkoilemalla yhdessä, myös hämärän aikaan, saadaan kaikkien päivään lisää askelia, raitista ilmaa ja hyvinvointia. Lyhytkin vierailu luonnossa auttaa irtautumaan arjesta ja palauttaa stressistä sekä virkistää mieltä.

Teksti Virpi Jussila ja Satu-Maria Ruotsalainen, kuva Sampsa Sulonen

 

Liikunta kannattaa ajoittaa aamuun tai iltapäivän alkuun, mikäli haluaa liikkua valoisaan aikaan. Tämä on usein mahdollisempaa viikonloppuisin kuin arkisin, mutta arkenakin voi mainiosti liikkua monipuolisesti myös hämärään aikaan. Yksi tärkeimmistä seikoista ulkoilussa on oikean mukainen varustus, sillä sateenkin sattuessa hyvät varusteet mahdollistavat miellyttävän liikkumisen. Hämärällä liikkujan turvavarusteet ovat erilaiset heijastimet ja heijastinliivit sekä otsa- ja taskulamput. Kumisaappaat tai vastaavat vettä hylkivät jalkineet mahdollistavat polulta poikkeamisen märempäänkin maastoon.

 

  1. Hämärä voi jännittää jopa pelottaa. Liikkumalla yhdessä oma lähiympäristö tulee tutummaksi myös hämärän aikaan.
  2. Aina ei innosta lähteä ulos hämärään, etenkään yksin. Yhdessä ulkoilu piristää mieltä ja voi tuntua myös turvallisemmalta. Aina ei myöskään tarvitse lähteä kauas. Tutut polut ovat hämärässä hyvä vaihtoehto!
  3. Lapset voivat olla perheissä hyviä ulkoiluun innostajia myös hämärän aikaan. Hämärä lähiympäristö on taskulampun valossa tutkittavaa täynnä. Seikkailu on valmis!
  4. Nuoren kanssa ulkoilu antaa mahdollisuuden hyvän keskusteluyhteyden luonnille. Nuorta voi houkutella mukaan ulkoilemaan myös vaikka kuntoportaille, joissa voitte keksiä vuorotellen erilaisia liikkumistapoja.
  5. Koira on aina hyvä syy ulkoilla ja mukaan voi houkutella lähipiiristä ystäväperhettä, isovanhempia tai vaikkapa naapureita. Pidempikin lenkki taittuu hetkessä, kun on juttukavereita seurassa.
  6. Osa ulkoilupaikoista kuten kuntopoluista, kuntorappusista, puistoista, kentistä ja ulkokuntosaleista ovat valaistuja niin kaupungeissa kuin maaseudulla.
  7. Sauvat tehostavat liikkumista hyvin ja tukevat hämärässä liikkumisen tasapainoa niin aikuisella kuin lapsellakin.
  8. Valot ja varjot, tuoksut ja äänet sekä tähtitaivas ja täysikuu ovat kaikki kokemisen arvoisia. Pysähtykää välillä havainnoimaan lähiympäristöänne, mutta alkajaisiksi tutuilla poluilla ja reiteillä. Hämärällä ulkoilu on aina seikkailu!
  9. Monet tutut perinteiset pihaleikit taipuvat myös hämärän aikaan ja uusille leikeille, joissa lamput ovat keskiössä, syksy on juuri oikea aika. Hämärä tuo mukanaan aina pienen jännityksen, joten on tärkeää huomioida ettei ketään pelota ja helpottaa leikkiä tarpeen vaatiessa.
  10. Antakaa lapsille mahdollisuus toteuttaa aikuisille pihaseikkailu vaikkapa naapuruston kesken ja pakatkaa mukaan iltapala sekä lämmintä juomaa termospulloon. Heittäytykää yhdessä hämärän vietäväksi!

Lisää vinkkejä hämärän ajan ulkoiluun Suomen Ladun -sivuilta.

 

Liikkuva perhe on osa valtakunnallisia Liikkuvat-kokonaisuutta, jotka tukevat hallitusohjelman tavoitteita liikunnallisen kokonaisaktiivisuuden lisäämiseksi kaikissa ikä- ja väestöryhmissä. Liikkuva perhe -ohjelmaa koordinoi Suomen Latu ry, jonka vuoksi ohjelma toimii paljon yhteistyössä Suomen Ladun lastentoiminnan ja perheiden ulkoilun parissa.

Lisätietoja: liikkuvaperhe.fi