Image

Arkiliikunta on parasta hyötyliikuntaa!

05.10.2022

Me tykätään perheenä hyödyntää arkiliikuntaa lähes päivittäin esimerkiksi siirtymisiin paikasta toiseen. Arkiliikunta voi olla hyvinkin yksinkertaista ja se ei monesti vaadi suuria ponnisteluja tai rahaakaan. Arkiliikuntaa on helppo harjoittaa vaikkapa pyöräilyn, potkulautailun tai kävelyn muodossa samalla, kun tekee matkaa päiväkotiin, kouluun tai harrastuksiin taikka ihan vaan ulkoillessa ilman mitään sen kummempaa päämäärää. Reippailu ulkona raikkaassa ilmassa on ehdottomasti yksi meidän perheen virkistävistä lempipuuhista! 


Arkiliikunta on monesti myös jo itsessään seikkailu lapsille! Lapsilla on huikea taito pysähtyä hetkeen ja ihmetellä maailmaa! Ja kun vanhempikin malttaa pysähtyä ja unohtaa aikataulut, niin  on mahdollista nähdä maailma uteliaan lapsen silmin. Aistimalla ympäristöä lasten näkökulmasta voi yhtäkkiä nähdä monia polkuja kohti uusia arkiseikkailuja! Samalla lapset tottuvat jo pienestä pitäen liikkumaan lihasvoimin ja oppivat aktiiviseen elämäntapaan. Uskon, että lapsena ilon kautta arjessa opitut liikunnalliset tavat kantavat hedelmää läpi elämän. Myös ympäristö ja luonto kiittää, kun harjoittaa hyödyllistä ja hauskaa arkiliikuntaa autoilun sijaan. 

Rohkaisen ja kannustan lämpimästi kaikkia perheitä laittamaan lenkkarit jalkaan ja lähtemään päivittäin happihyppelylle vaikkapa lähimetsään- tai puistoon ja ihmettelemään ympäristöä kaikilla aisteilla yhdessä lapsen kanssa. Pysähdy, katsele, hengitä, kosketa, liiku, hypi, naura, hypistele, haistele, leiki, ihmettele ja nauti! Joskus on myös ihanaa hypätä pyörän selkään ja antaa mennä vaan tukka hulmuten sinne minne tie vie ilman sen suurempia suunnitelmia!

Jokainen päivä on uusi mahdollisuus arkiseikkailulle!

 

Kirjoittaja:

Liikunta- ja hyvinvointivalmentaja ja ammattikoreografi Evelina Lorek.