Image

Kävely on helppoa ja tehokasta perheliikuntaa

18.08.2022

Liikkuva perhe -ohjelman arvonnan vastauksissa korostui, kuinka monenlaista perheliikuntaa toteutetaan omaehtoisesti perheenjäsenten ja lähipiirin kanssa.

Yksi suosituimmista liikuntamuodoista oli kävely, jota oli toteutettu:

  • metsä- ja maastokävelyinä vaikkapa marjojen ja sienten keruun yhteydessä
  • luontopolku- ja kaupunkikävelyinä
  • lemmikin kanssa ulkoiluina
  • Pokemon Go -kävelyinä
  • patikointeina ja vaelluksina
  • hämärtyvien kesäiltojen kävelyinä.

Kävely on on turvallista, helppoa, useimmille sopivaa, ajasta tai paikasta riippumatonta ja tehokasta. Kävely onkin hyvää perusliikuntaa koko perheelle. Yksi perhe tykkää kävellä asiointimatkoja, toinen taas tekee tehokkaita hikilenkkejä kävellen ja kolmas perhe viihtyy rauhallisilla kävelyillä seikkaillen luonnonhelmassa. Nämä kaikki ovat hyviä tapoja ja terveyshyödyt lisääntyvät, kun yhdistelet niitä:

Hyötyliikuntana toteutettu kävely lisää liikkumista arkeen ja vähentää paikallaanoloa.

Tehokkaat kävelylenkit kohottavat kuntoa.

Rauhalliset kävelyt palauttavat ja elvyttävät muun elämän aiheuttamasta kuormituksesta ja tukevat mielen hyvinvointia.

Vähän liikkuneille kävely on tuttu ja helppo tapa lisätä liikettä arkeen. Aktiiviliikkujille kävely voi toimia joko muusta liikunnasta palauttavana liikkumisena tai omana tehokkaana harjoituksenaan.

Kävelyllä on kokonaisvaltaisia vaikutuksia terveyteen. Kävelyn säännöllisyydestä, vauhdista, kestosta ja ympäristöstä riippuen vaikutukset voivat vaihdella terveys- ja hyvinvointivaikutuksista fyysisen kunnon vaikutuksiin.

Fyysisen kunnon lisäksi kävelylenkki edistää myös sosiaalista hyvinvointia. Kävelylenkin lomassa perheenjäsentenkanssa tulee vaihdettua kuulumiset ja purettua arjen murheita, ja huomaamatta tuleekin käveltyä pitempiäkin aikoja. Kävely on mielelle erityisen hyvää liikuntaa, sillä se helpottaa stressiä ja lisää mielihyvähormonien määrääSosiaalinen vuorovaikutus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää myös myönteistä minäkuvaa.

Etenkin raittiissa ilmassa,  luonnossa liikkumisen on todettu parantavan tehokkaasti mielialaa, joten perheen kanssa kannattaa ehdottomasti kokeilla kävelyä metsissä. Luontopolut ja pururadat ovat hyviä ja lempeitä alustoja mm. nivelille mutta myös pikkulapsille, jos sattuu kävelyn lomassa vähän pyllähtää nurin. Vaihtelevassa maastossa lihaksesi työskentelevät myös monipuolisemmin.

Kävely kohottaa kestävyyskuntoa, joten jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa. Kävely lisää energiankulutusta, joten auttaa se myös painonhallinnassa. Kävely ehkäisee monia pitkäaikaissairauksia, sekä voi auttaa myös tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, laskee verenpainetta sekä parantaa ja tasaa verensokeria.

Kävely parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten keskittymiskykyä, toiminnanohjausta ja muistia sekä parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista.
 

Löytäkää teidän perheelle sopiva ja säännöllinen aika kävelylle, jolloin se helpompi toteuttaa yhdessä säällä kuin säällä.