Image

Liikkuva Vilske liikuttaa myös perheitä

25.03.2024

Päiväkoti Vilskeen salin lattia on täynnä pulppuavaa väkeä, isoja ja pieniä jokaisella on kädessään sukka, jota he yrittävät pukea seisaaltaan. Monen eskarilaisen taidonnäyte on priimaa, mutta moni pikkuväestä huojuu ja heiluu. Aikuiset näyttävät mallia, mutta tuskailevat samalla, kuinka tämä on yhtä äkkiä muuttunutkin näin haastavaksi.

Tasapainoaisti heikkenee, jos sitä ei treenaa!

Viikon haasteena on tasapaino ja nyt kaikki opettelevat pukemaan seisaaltaan sukkia, myös vanhemmat kotona!

Lapset huolehtivat, että äidit ja isitkin pukevat sukat seisaaltaan, tästä menee kyllä muistutus viikkopostien mukana, mutta kotitehtäväksi on treenauttaa kotiväenkin tasapainoa.

 

Sporttihaaste

Vilskeen väen perjantait alkavat aina sporttihaasteella. Me tiedämme ja tiedostamme, että liikunnallinen elämäntapa juurtuu jo lapsena ja sen eteen on tehtävä töitä. Liikkuva lapsi voi paremmin, ja liikkuvista lapsista kasvaa liikkuvia aikuisia, varsinkin silloin kun liikkuminen on lapsena mukavaa ja monipuolista. Meidän tehtävämme on kannustaa myös perheitä liikkumaan, löytämään liikkumisen ilo ja hyväolo.

Joka viikkoiset sporttihaasteet ovat pieni ponnistus arjen liikunnallistamiseksi. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja ilo. Siksi sporttihaasteet on rakennettu liikunnan vuosisuunnitelmamme pohjalta hauskasti yhteiseksi tekemiseksi. Huomaamatta meillä liikkuvat lasten lisäksi myös henkilökunta ja perheet. Vaikka lapsi liikkuu päiväkotipäivän aikana, on tärkeää, että hän liikkuu myös vapaa-ajalla. Meillä päiväkotipäivän aika ulkoillaan joka päivä säännöllisesti, tämä takaa kaikille lapsille liikettä. Puhumme toiminnallisen oppimisen puolesta, jossa lapsi oppii liikkeen ja tekemisen kautta.

 

Viikoittaiset retket

Viikoittain retkeilemme lähimetsiin, monipuolistamme liikkumistamme Liikkarissa eli Liikuntaleikkikoulussa, johon kaikki lapset osallistuvat. Lisäksi koemme erityisen tärkeäksi liikkua vuodenaikojen mukaan. Tänä talvena olemme päässeet hiihtämään ja luistelemaan jopa päiväkotimme edessä aukeavan meren jäälle. Keväällä pääsemme taas pyöräilemään ja liikkumaan lähikentälle. Olemme satsanneet liikuntavälineisiin. Meiltä löytyy päiväkodilta polkupyöriä, potkulautoja, suksia ja kattava luistinlainaamo jos perheiltä ei löydy omia.

 

Vähemmän liikkuvat lapset ja perheet liikkeelle

Suurimpia riemuvoittoja on ollut, kun huomaa vähemmän liikkuvan lapsen ilon ja punaiset posket. Sekä se, että lapsi kertoo iloisena, että he ovat koko perhe liikkuneet viikonloppuna tai lomalla yhdessä. On tärkeää, että kaikki lapset löytävät oman tavan nauttia liikkumisesta. Tämän takia liikunnan pitää olla monipuolista, myös varhaiskasvatuksessa.  On ymmärrettävää, etteivät kaikki vanhemmat koe esimerkiksi hiihtoa omaksi lajikseen. Isolla osalla vanhemmista ei itsellä ole välttämättä edes välineitä ja näissä meidän Etelä-Suomen talvissa sekin on varsin ymmärrettävää, mutta kuinka tärkeää onkaan, että lapset pääsevät harjoittelemaan kansallislajiamme.

Eräs äiti jutteli, että hän ei koe liikuntaa omakseen, lasten isä vielä vähemmän. Heidän perheensä illat ja viikonloput koostuvat kaikesta muusta, kun ulkona liikkumisesta tai liikunnallisista harrastuksista. 

Miten lapsista voi tulla liikunnallisia, jos heillä ei ole geenejä tai perhe ei liiku?

Kerroin kuitenkin, miten urhoollisesti ja onnellisesti heidän lapsi oli hiihtänyt ja kuinka hän oli nauttinut siitä. Äiti innostui asiasta ja he olivat menneet seuraavana viikonloppuna koko perhe hiihtämään. Vanhemmat olivat kannustaneet, kun lapset olivat hiihtäneet ja kuinka tärkeää lapsille oli se, että he saivat näyttää taitonsa.

 

Ne pienet jutut arjessa

Pieni asia, mutta kuinka suuri merkitys pienen ihmisen elämässä. Kokea olevansa jossakin hyvä ja saada siitä tunnustusta. Löytää liikkumisen iloa.

Usein me aikuiset ajattelemme, että liikkumisen pitää olla jotain ihmeellistä ja suurta. 

Pienet asiat riittävät. Taskulamppu mukaan iltakävelylle. Tai mitä jos luontoretkellä etsisimmekin maailman mahtavinta keppiä, joka voisi muuttua vaikka taikasauvaksi tai vaikka suureksi kultamiekaksi. Purojen seurailu tai muurahaisten polkujen etsintä, mikä voi olla hienompaa. Kaupungilla kävellessä voi bongailla liikennemerkkejä tai ihmetellä rekisterikilpien numeroita. Mitähän kummallista, tuon korttelin takaa löytyy?

 

Lähiympäristön liikuntapaikat

Me laitamme välillä viikkoposteihin viikon liikkumisvinkkejä. Kuinka on hyvä aika käydä etsimässä luistimia varastosta ja käydä kurkkaamassa lähikoulun jäätä, tai miten polkupyörät ovat aika etsiä esille. Muistuttelemme uimahallien aukiolo ajoista tai kaupungin tarjoamista liikuntapaikoista. Osallistumme eri kampanjoihin kuten Arkiseikkailuun tai Jekku- Jänön seikkailuviikkoon.  Haastamme perheitä Vilskeen pihalle toimintaratoihin isänpäivänä ja tärkeän ihmisen päivänä. Järjestämme lapsille uimakouluja ja olemme vieneet lapsia avantouimaan. Hauska tapahtuma vuosia sitten oli avantouinnin SM-kilpailut (2019) Turun Aurajoessa, silloin meillä oli oikein joukkue, joka koostui vanhemmista, isovanhemmista ja työntekijöistä kisaamassa 25 metrin uintia. Lapset vanhempineen hurrasivat reunalla Vilske joukkueen puolesta.

 

Metsään liikkumaan

Tärkein on kuitenkin mielestäni lähimetsät, luonto. Päiväkotimme arvoissa luonnolla ja luonnossa liikkumisella on iso paikka. Tämä näkyy toiminnassamme ja lapset pääsevät säännöllisesti lähes päivittäin metsään liikkumaan.

Joskus me aikuiset unohdamme, kuinka huikea paikka meidän luontomme on. Tai miten helppoa ja yksinkertaista siellä liikkuminen onkaan, varsinkin jos laittaa päähän mielikuvituslasit. Lapset eivät vaadi paljoa. Yleensä heille riittää läsnä oleva aikuinen, joka on valmis kohtaamaan heidän kanssansa seikkailun.

Teksti: Päiväkodin johtaja Henna Heinonen

Kuvat: Päiväkoti Vilske kuvapankki