Image

Matalan kynnyksen perheliikuntaa Laukaalla

05.02.2024

Mannerheimin lastensuojeluliiton Laukaan paikallisyhdistys päätti tarjota avoimen ja ilmaisen, matalan kynnyksen liikuntavuoron laukaalaisille lapsille, nuorille ja perheille

 

Millaisia merkittäviä ratkaisuja perheiden liikunnallisen elämäntavan lisäämiseen on tehty?

Useat Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset tarjoavat perheille mahdollisuuden yhteisiin liikuntahetkiin osana viikkotoimintaansa. Liikuntavuorojen suosio on kasvanut viime vuosina. Myös me Laukaan MLL:ssa päätimme tarjota avoimen ja ilmaisen, matalan kynnyksen liikuntavuoron laukaalaisille lapsille, nuorille ja perheille. Tätä varten perustettiin Liikkis lokakuussa 2021. Liikkis toimii paikallisen yläkoulun liikuntasalissa kerran viikossa. Saamme käyttää koulun liikuntavälineitä sekä yhdistyksen hankkimia urheiluvälineitä.
 

Kun koronan jälkeen elvytimme paikallista toimintaamme, pohdimme erilaisia kerhomahdollisuuksia lapsille. Kuin taikaiskusta meihin otti yhteyttä luontokasvatuksesta kiinnostunut varhaiskasvatuksen ammattilainen. Yhteistyö lähti heti hyvin käyntiin ja tuloksena oli MLL Laukaan Metsäkerho, joka aloitti toimintansa keväällä 2022. Metsäkerho on lapsille edullinen, ohjattu ja turvallinen mahdollisuus tutustua lähiluontoon. Metsäkerhossa yhdistyvät luonto ja liikunta, leikki ja luonnon rauha.

 

Mistä lähdettiin, missä ollaan nyt ja mitä kohti menossa?

Ennen vuotta 2021 Laukaan kirkonkylällä ei ollut mahdollisuutta tutustua ilmaiseksi eri lajeihin lapsi- ja perhelähtöisesti. Liikkis aloitti toimintansa sunnuntai-illoissa tunnin vuorolla, kahdella liikuntasalin "slotilla". Nopeasti huomasimme, että tunti ja tila eivät ole riittäviä vaan tilausta pidemmälle vuorolle on, joten pidensimme Liikkiksen kaksituntiseksi ja saimme käyttöömme koko salin. Kahden toimintavuoden jälkeen Liikkis on vakiinnuttanut paikkansa lasten ja perheiden sunnuntai-illoissa. Liikkiksessä käy ennen muuta alle kouluikäisiä ja alakouluikäisiä lapsia perheineen, mutta tavoite on saada Liikkikseen myös isompia lapsia ja nuoria viettämään aikaa liikunnallisesti ja valvotusti.

Metsäkerho oli kokonaan uusi konsepti meidän yhdistykselle emmekä löytäneet vastaavaa muista MLL:n paikallisyhdistyksistäkään. Luonto ja metsän tuomat positiiviset vaikutukset olivat tiedossa, joten halusimme kannustaa perheitä tutustumaan lähiluontoon syvällisemmin. Metsäkerho on järjestetty nyt kolmella kaudella. Kerhokertoja kaudella on kuusi ja kerho kestää kerrallaan puolitoistatuntia. Tavoitteena on jatkaa kerhoa tulevaisuudessakin niin, että kerhomaksu on mahdollisimman edullinen ja siten saavutettavissa mahdollisimman monille lapsille.

 

Mitä erityistä toiminnassa on, mitä toimenpiteitä on tarjolla ja mille kohderyhmille?

Liikkiksen erityisyys pohjautuu aidosti matalaan kynnykseen lisätä liikkumismahdollisuuksia arkeen. Liikkikseen ei tarvita ennakkoilmoittautumista tai vaadita sitoutumista vaan perheet voivat osallistua oman arjen tilanteensa mukaisesti. Liikkis järjestetään iltaisin klo 17–19, mutta vuorolle voi tulla ja lähteä oman aikataulun mukaisesti. Liikkisessä ei ole ohjattua toimintaa vaan lapset ja perheet saavat vapaasti kokeilla eri lajeja (mm. salibandy, jalkapallo, koripallo, seinäkiipeily, sulkapallo, pesäpallo, telinevoimistelu). Liikkiksessä on tilaa myös vapaalle leikille, kuten hippaleikeille, polttopallolle ja piiloselle. Onkin ollut ilo nähdä, että perheet itseohjautuvasti aloittavat erilaisia leikkejä ja pelejä. Lasten ilo on voimakkaasti läsnä, se motivoi perheitä käymään säänöllisesti toiminnassa ja siten kuin huomaamatta arkeen tulee lisää liikuntaa. Liikkiksestä on tullut yksi tärkeimmistä MLL Laukaan toimintamuodoista, sekä meille vapaaehtoisille järjestäjille että laukaalaisille lapsille ja perheille. Liikkikseen ovat tervetulleita kaikenikäiset liikkujat, siis vauvasta vaariin. Tärkeää kuitenkin on, että lapsi liikkuu oman aikuisen valvonnassa.  


Metsäkerhon kohdalla mietimme paljon, mikä olisi sopiva kohderyhmä. Totesimme pian, että alakoululaisille ja sitä vanhemmille lapsille on mahdollista tutustua luontotaitoihin Partiossa, joten päädyimme siihen, että Metsäkerho on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lapsille. Ohjaajan avulla kerhossa on tutustuttu metsään ja luontoon mm. metsäparkourin, tutkimusmatkojen, rentoutumishetkien, valokuvaamisen ja erilaisten leikkien kautta. Erityistä on ollut se, että kerho on järjestetty kauden aikana eri metsissä, jolloin useampi lähialueen metsä ja sen mahdollisuudet tulevat tutuiksi. Lähiluonnon merkitystä lasten ja perheiden liikuttajana ei voi liikaa korostaa, ja siksi on ollut tärkeää saattaa myös vanhemmat uusien metsäalueiden äärelle ja rohkaista heitä tutustumaan luontoon. Metsäkerhoa on ohjannut koulutettu varhaiskasvatuksen ohjaaja sekä apuohjaaja. Apuohjaajaksi olemme palkanneet laukaalaisen nuoren. Metsäkerhon apuohjaajan pesti onkin ollut usein nuoren ensikosketus työelämään.

Mitkä ovat toiminnan tulokset ja onnistumiset?

Liikkiksen ehdoton onnistuminen on se, kun vuoron jälkeen kuulee sekä lasten että aikuisten suusta, että "olipas kivaa" ja "tullaanhan ensi viikollakin". Liikkis on onnistunut lisäämään sekä lasten, nuorten ja aikuisten aktiivisuutta että perheiden yhdessä viettämää aikaa. Liikkiksessä aikuiset uskaltavat usein heittäytyä leikkimään ja pelaamaan yhdessä ilman erillistä ohjaamista. On mahtavaa nähdä perheiden iloisuutta ja toistensa kannattelua. Liikkiksessä kaikki saavat onnistumisen kokemuksia, oppivat uutta ja liikunnan riemua täysin omaehtoisesti. Tärkeä tunnustus Liikkiksen merkittävyydestä on myös Vuoden 2023 Laukaan kunnan liikuntateko -palkinto. Palkinto jaetaan yhteisesti MLL Laukaan ja MLL Vihtavuori-Leppävesi -yhdistyksille. Molemmat toimivat Laukaan kunnan alueella. Vihtavuoressa ja Leppävedellä vastaava avoin ja ilmainen liikuntavuoro on pyörinyt jo kuuden vuoden ajan. On ollut ilo huomata, että kun tarjoaa tarpeeksi matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia, niihin tartutaan ja monilla ne jäävät osaksi arkea.

Metsäkerho on kiitelty mahdollisuus lisätä lasten ulkoilua arkeen. Lapset ovat oppineet Metsäkerhossa luonnon kunnioittamisesta, tärkeydestä ja Jokaisenoikeuksista. Kerhossa lapset oppivat tiimitaitoja, luontotietoutta, luovuutta ja rohkeutta. Onnistuminen on ehdottomasti myös se, että metsäkerholaisten perheet ovat uskaltaneet lähteä lähiluontoon ja retkille aiempaa rohkeammin. Metsäkerhoon osallistuminen on siis kannustanut koko perhettä!

 

Entä kehittämistarpeet?

Haluamme Liikkiksen tavoittavan aiempaa paremmin myös nuoret ja heidän perheet. Olisi hienoa, jos saisimme nuorille kokonaan oman liikuntavuoron, jossa he voisivat kokeilla eri lajeja ilman paineita onnistumisesta tai johdonmukaisesta kehittymisestä. Haluaisimme osoittaa heillekin liikunnan ilon ja sen potentiaalin arkiliikuntaan, joka jokaisessa meissä on!

Kerhon jatkuvuus: isompien kerholaisten kanssa luonnossa voisi tehdä uusia asioita. Metsäkerhossa olisi mahdollisuuksia todella moneen. Yhteistyötä voisi tehdä eri yhdistyksien kanssa, muun muassa Suomen Ladun. Toisaalta, Metsäkerhosta voisi tehdä esimerkiksi yhteisen lapselle ja omalle tärkeälle aikuiselle. Haaste sen sijaan on, miten saamme resurssit riittämään niin, että hinta voisi edelleen olla edullinen. Olisi myös kiinnostavaa järjestää Metsäkerho joskus talvella, jotta lapset ja perheet näkisivät metsän mahdollisuudet myös lumiseen ja kylmään aikaan. Silloin olisi mahdollista opettaa taitoja, joita meidän jokaisen pitäisi osata luonnon keskellä.

 

Mitä muuta?

Liikkiksessä yhdistyksen vapaaehtoiset huolehtivat yleisestä turvallisuudesta ja ensiavusta sekä ovien avaamisen ja sulkemisen, välineiden saatavuuden ja paikkojen siistimisen vuoron päätteeksi. Laukaan kunnan talouden tasapainottamisen yhdeksi keinoksi on listattu liikuntavuorojen maksujen periminen myös alle 18-vuotiaille suunnatuista liikuntavuoroista. Tämän myötä Liikkiksen toiminta tällaisenaan on uhan alla, sillä yhdistyksellä ei ole varaa maksaa salimaksuja suunnitellussa laajuudessa.

 

Kuvat: Johanna Oksanen