Image

Nyt kerätään tietoa perheliikuntaneuvonnan toteutustavoista kunnissa

23.10.2023

Liikuntaneuvonnalla voidaan tukea koko perheen yhteistä elintapamuutosta, perheen liikkumisen mahdollisuuksia perheiden arjessa, perheen eri toimintaympäristöissä. Kehittämisen kohteena, perheiden liikuntaneuvonnan palveluketju laajentaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä, tukee yhteiskunnallisia tavoitteita vastata vähäisen liikunnan tuomiin haasteisiin.

 

Miksi perheliikuntaneuvonta on tärkeää?

Arkiliikkuminen on vähentynyt lapsilla ja aikuisilla. Liikkumattomuus näyttää kietoutuvan perheen yhteisen ajan ympärille, joten vapaa-ajalla liikkuminen ja perheen liikuntatottumukset ovat merkityksellisiä. Vähäinen liikkuminen koskettaa monesti koko perhettä, ja sen takana voivat olla periytyvät elintavat ja tottumukset tai perheen toimintakulttuuri.

Vähäiseen liikkumiseen ja runsaaseen paikallaanoloon liittyy erilaisia terveysongelmia painonhallinnasta mielenterveyden haasteisiin ja alentuneeseen toimintakykyyn, joita on viime aikoina nostettu vahvasti mediassa.

Jaksamisen haasteet kuormittavat perheiden arkea. Jaksaminen heijastuu elintapoihin ja aiheuttaaa erilaisia, usein koko perhettä koskettavia hyvinvoinnin vajeita.

 

Tutkimustulokset kertovat nykypäivän tilanteen

Perheliikuntabarometrin 2021 mukaan 47 % lapsiperheväestöstä (n.1 milj. suomalaista) liikkuu enintään 1-2 kertaa kuukaudessa yhdessä perheen kanssa.

Varhaiskasvatusikäisille tehdyn Piilo-tutkimuksen mukaan vuositasolla tarkasteltuna vain 42 % lapsista kulki päiväkotimatkat kävellen tai pyöräillen. 

Liitu 2022 tutkimuksen mukaan vanhempien liikunnallinen tuki tulisi huomioida liikunnan edistämistoimia suunnitellessa ja toteutettaessa.

Kouluterveyskyselyn 2023 tulosten perusteella elintapoihin liittyvää ohjausta ja tukea tulee vahvistaa lasten ja perheiden palveluissa. Vanhempien tukea tarvitaan 4. ja 5. -luokkalaisten arjessa ja myös terveellisten elintapojen vahvistamisessa.

Työikäistä vain reilu neljäsosa ja 7–15-vuotiasta reilu kolmasosa saavuttaa liikkumissuosituksen.

 

Kutsumme teidät vaikuttamaan muutokseen

Arvostamme, että käytte vastaamassa perheliikuntaneuvontaa koskevaan kyselyyn, jolla kartoitetaan perheliikuntaneuvonnan toteutustapoja sekä nykytilaa kunnissa. Toivomme vastauksia vaikka perheiden liikuntaneuvonta olisi teillä vasta suunnitteluasteella. Voit tarvittaessa välittää tätä viestiä organisaatiossasi tai verkostoissasi. Kysely on avoinna vielä, ja pääset vastaamaan kysymyksiin tästä.

Kysely on osa Liikkuvat-kokonaisuuden toteuttamaa perheliikuntaneuvonnan valtakunnallista kehittämistyötä. Kyselystä saatava tieto on hyödynnettävissä perheliikuntaneuvonnan kehittämiseksi myös omassa työssänne. Kysely toteutetaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajatutkinnon opinnäytetyönä Liikkuva perhe -ohjelman toimeksiannosta. Opinnäytetyöraportti julkaistaan Theseus-verkkokirjastossa joulukuussa 2023.

 

Kiitos kyselyyn vastaamiseen käyttämästänne ajasta ja osallisuudestanne yhteiseen kehittämisprosessiin!

 

Alli Jokinen, opinnäytetyön tekijä, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, alli.jokinen@myy.haaga-helia.fi

Johanna Pekkanen, opinnäytetyön ohjaaja/toimeksiantaja, Liikkuva Perhe -ohjelma (Suomen Latu), johanna.pekkanen@suomenlatu.fi

 

Kuva: Satu-Maria Ruotsalainen