12.03.2025
Liikkumisen hyödyt kaiken ikäisten mielenterveyteen, oppimiseen, toimintakykyyn ja yhteisöllisyyteen ovat kiistattomat. Näillä on myös suora vaikutus talouteen esimerkiksi terveyden ja työkyvyn vahvistumisen sekä syrjäytymisen ehkäisyn kautta. Kuntien ja alueiden näkökulmasta tarkasteltuna voidaan puhua myös pitovoimatekijöistä. Arkiliikkumisen merkitys on suuri eikä sen mahdollistamiseksi vaadita välttämättä isoja satsauksia. Tarvitaan kuitenkin päätöksiä, jotka mahdollistavat ja kannustavat liikkumiseen arjessa.
Mitä jos perheiden päivät pursuaisivat erilaisia liikkumisen hetkiä ja työpaikkojen kahvipöydissä vertailtaisiin kilvan, millaisia liikkumiskokemuksia kukin on iltaisin, viikonloppuisin tai lomallaan saanut. Lasten puheissa vilahtelisivat yhdessä perheen kanssa vietetyt liikkumisen ja jutustelun hetket. Metsät, viherympäristöt ja turvalliset kulkureitit houkuttelisivat perheitä ulkoilemaan ja tuottaisivat hyvinvointia ja terveysvaikutuksia.
Arkiliikunnan tulee olla saavutettavaa kaikille perheille riippumatta taloudellisesta tilanteesta, perhekokoonpanosta tai erityistarpeista. Tämä tarkoittaa turvallisia, toimivia lähiympäristöjä ja olosuhteita sekä edullisia ja maksuttomia palveluita, joissa koko perhe voi löytää yhdessä liikkumisen ilon. Ovatko nämä asiat kunnossa paikkakunnallasi?
Hyödynnä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Päätösten tueksi (3/2025) -julkaisun (julkari.fi) ehdotuksia siitä, miten luodaan turvallinen ja tasa-arvoinen terveyttä edistävä elinympäristö, jossa jokainen perhe voi hyvin.
Pienillä teoilla on suuri merkitys. Mikä on sinun tekosi tänään?
Blogi luettavissa myös www.lskl.fi