09.12.2024
Liikkuva perhe -ohjelman suunnittelema Liikkuva perhe -työpaja on apuväline, jota kunnat voivat hyödyntää toiminnan kehittämisessä. Pirkanmaalla kolme kuntaa -Ikaalinen, Kuhmoinen ja Sastamala- ovat järjestäneet työpajat ja saaneet tämän avulla buustia toimintaansa.
Työpajalle on olemassa valmis runko, joka sitten mukautuu kunnan omaan toimintaan. Kunta kutsuu koolle toimijat omalta alueeltaan ja Liikkuva perhe -ohjelma sekä Hämeen Liikunta ja Urheilu ovat yhdessä toteuttamassa tilaisuutta. Ennen työpajaa toteutetut ennakkokyselyt kunnan eri toimijoille, hahmottavat nykytilaa ja kartoittavat perheitä liikuttavia toimijoita kunnassa. Lisäksi niillä on koottu toimijoiden näkemyksiä tärkeimmistä kehittämiskohteista. Kyselyn tulosten läpikäynti on keskeinen osa työpajaa ja kehittämistoiveiden saattelemana mietitään tulevia askeleita.
Urheiluseurat ovat merkittäviä liikuttajia, mutta esim. Sastamalassa havahduttiin kyselyn myötä siihen, että on paljon muitakin perheiden liikuttajia mm. nuorisoseurat, tiivistää HLU:n lasten ja nuorten liikunnan asiantuntija Suvi Vuorela kokemuksia.
Työpajojen viitoittamina on käynnistetty suunnitelmallista kehittämistä ja niissä on luotu pohjaa eri toimijoiden väliselle, aiempaa tiiviimmälle yhteistyölle kunnassa, Vuorela jatkaa.
Aktiivisia kuntia yhdistää hanketausta. Esimerkiksi Sastamalassa, Orivedellä ja Ikaalisissa oli ensin Liikunnallisen elämäntavan paikallisavustuksella hanke varhaiskasvatuksen liikunnallistamiseen, josta jatkettiin perheiden liikkumista lisääviin toimiin seuraavassa hankkeessa. Lisäksi Sastamalassa on saatu Leader-rahoitusta, joka on mahdollistanut maksuttomien perheiden liikuttamisen ryhmien toteuttamista kylillä, ympäri maantieteellisesti laajaa kuntaa.
Pirkkalassa on puolestaan ensin ollut perheliikuntahanke ja vasta sen jälkeen varhaiskasvatuksen hanke. Tampereella, suurena kaupunkina, on varhaiskasvatuksen liikunnallistamista ja perheliikuntaa toteutettu samanaikaisesti, mutta erillä toisistaan.
Vajaa vuosi sitten HLU ja Tampereen molemmat osapuolet kokoontuivat saman pöydän äärelle miettimään yhteistä tekemistä lasten ja perheiden liikkumisen parissa. Tapaaminen käynnisti perheliikuntaneuvonta -hankkeen suunnittelun ja yhteistyön liikuntapalveluiden ja varhaiskasvatuksen välillä, kertoo Vuorela onnistuneesta lopputuloksesta.
Hankkeiden toimenpiteet ovat vaihdelleen kunnasta riippuen koordinoinnista konkreettisten tapahtumien ja palvelujen toteutukseen.
Hyvät ideat kannattaa aina laittaa jakoon! Sastamala toteutti verkkosivuilleen Sastamala-seikkailun liikuttamaan perheitä ja tutustuttamaan heidät kunnan monipuolisiin ulkoliikuntamahdollisuuksiin. Tätä ideaa ovat toteuttaneet Pirkanmaalla myös Kuhmoinen ja Ylöjärvi. Nyt Sastamalassa on esitelty seikkailua myös ikäihmisille.
HLU, kuten muutkin Liikunnan aluejärjestöt kautta maan, toimii verkostojen kokoajana omalla alueellaan. HLUn varhaiskasvatuksen verkostoissa on jo pitkään puhuttu myös perheiden liikkumisesta ja siihen vaikuttamisesta. Varhaiskasvatuksella on mahdollisuus esimerkillään aktivoida perheitä liikkeelle, vaikkapa järjestää toiminnallinen isänpäivä, missä aikuinen yhdessä lapsen kanssa pääsee kokeilemaan liikkumisen iloa. Vanhempien kanssa keskusteluihin voidaan hyödyntää Liikkumisen puheeksi ottamisen -työkalua.
Perheliikuntaan liittyvien hankkeiden lisääntyessä alueella, kutsui HLU koolle perheliikuntaverkoston. Tämä ryhmä on sittemmin kokoontunut yhdessä liikuntaneuvonnan verkoston kanssa, sillä näillä kahdella ryhmällä on paljon yhteistä sisältöä. Hitaat hämäläiset taisivat tässä olla muita nopeampia.
Kuvassa: Tampereen kaupungin perheliikuntakoordinaattori Laura Kostiainen ja HLU:n lasten ja nuoren liikunnan asiantuntija Suvi Vuorela, Vauva on pop -tapahtumasta toukokuulta 2024.
Perheitä liikuttavat monenlaiset toimijat urheiluseuroista MLL:n kautta nuorisojärjestöihin. Urheiluseuroissa ei perheille suunnattuja liikuntaryhmiä ole kovin paljon, yhtenä haasteena varmasti ryhmien moninaisuus, vanhemmat yhdessä eri ikäisten ja taitotasoisten lasten kanssa ja osaavien ohjaajien puute.
Liikuntaryhmien rinnalla pitäisin tärkeänä, että lapsiperheiden kokoontuessa erilaisiin kerhoihin, tapahtumiin ja vastaaviin, ohjelman lomaan sijoitettaisiin liikunnallisia taukoja tai muuta toiminnallista tekemistä, kannustaa Vuorela toimijoita.
Pienten lasten osalta liikkumisen ei tarvitse olla erillinen harrastus, vaan osa jokapäiväistä arkea Vuorela jatkaa. Isompien lasten kohdalla perheliikunta on perheen yhdessä liikkumista esim. retkeillen, ulkoillen tai liikuntatapahtumiin osallistuen.
Ohjatun perheliikunnan ja tapahtumien lisäksi kunnat voivatkin kannustaa perheitä liikkumaan omatoimisesti esim. luonnossa ja kunnan liikuntapaikoilla, tarjoamalla tilan ja välineet vapaamuotoiseen yhdessä tekemiseen tai vuokraamalla liikuntavälineitä.
Teksti: Sonja Kössi-Jormanainen ja Suvi Vuorela, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry.
Kuvat: Hämeen Liikunta ja Urheilu ry