Image

Perheryhmien suosio kasvaa eri liikuntalajeissa

08.08.2022

Syksy saapuu hiljalleen ja erilaiset sekä uudet liikuntalajit kiinnostavat perheitä liikkumaan yhdessä. Viime vuosien aikana on ollut ilo huomata, kuinka Suomessa eri lajien tiimoilta perheryhmien suosio on voimakkaasti kasvanut. Perheryhmiä toteutetaan mm. Suomen Palloliiton Perhefutiksessa, Suomen Salibandyliiton Perhesählyssä ja Suomen Voimisteluliiton Perhegymissä. Liikkuva perhe -ohjelman teettämän perheliikuntabarometrin mukaan joka neljännessä lapsiperheessä harrastetaan perheliikuntaa ohjatusti. Jalkapallo, salibandy ja voimistelu ovat myös perheliikuntabarometrin tuloksissa suosituimpien lajien joukossa, joissa perhe liikkuu ja harrastaa yhdessä.

Mistä eri lajien perheryhmien sisältö koostuu?

Kuva: Suomen Palloliitto

PERHEFUTIS

Perhefutis on lapsen ja vanhemman yhteinen, suosittu harrastus, jossa nautitaan liikunnasta monipuolisesti ja turvallisesti ilman suorituspaineita. Toiminta on yhteistä oppimista ja oivaltamista kiireettömässä ilmapiirissä. Lapselle toiminta tarjoaa aikuisen jakamattoman huomion. Vanhemmalle Perhefutis on mahdollisuus rentoutua arjen kiireen keskellä yhteisen tekemisen parissa. 

Palautteet Perhefutiksen toteutuksesta ovat olleet erittäin positiivisia. Pääosin toiminta on ollut seuroissa huippu suosittua. Mukana olleet seurat kertovat, että Perhefutis on tuonut uutta virtaa seuratoimintaan ja tarjonnut ratkaisun jalkapallo toimintaan tutustumiselle myös perheen pienimmille. Perhefutiksen avulla on saatu käynnistettyä niin uusia joukkueita kuin uusia toimijoita joukkueiden taustatehtäviin. Laadullisesti ja määrällisesti vahva, pienten lasten toiminta takaa seuran elinvoiman tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. 

Toiminnan tavoitteina ovat mm. perhelähtöinen toiminta sekä lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen tukeminen,  liikunnallisten lajivinkkien antaminen myös vapaa-aikaan.  

Kuva: Suomen Salibandyliitto

PERHESÄHLY

Perhesähly on hauska ja tehokas liikuntamuoto, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden hengästyä, hikoilla ja kartuttaa taitojaan vanhempiensa tai muiden tärkeiden aikuisten kanssa. Lapset ja aikuiset opettelevat sählyn tekniikoita ja kikkoja sekä pelaavat yhdessä. Perhesähly on parhaimmillaan 3–6-vuotiaiden lasten liikuttamisessa, joka sopii myös vanhemmille lapsille.

Perhesähly muuntautuu lasten iän ja kehitystason mukaan. Kouluikäinen oppii nopeasti tekniikoita ja pelaa aikuisten kanssa hyvinkin tasaväkisesti. Kun mukana on alle kouluikäisiä, tarvitaan koko ryhmän yhteiset, turvalliset peli- ja käyttäytymissäännöt, joita jokainen pelaaja sitoutuu noudattamaan.

Alle kouluikäiset tarvitsevat oheisaktiviteetteja, jotka koostuvat monipuolisesti perusliikuntataidoista, sillä he eivät välttämättä jaksa keskittyä pelaamiseen kokonaista tuntia.

 

Kuva: Suomen Voimisteluliitto

PERHEGYM

Perhegymiä voi harrastaa salissa tai ulkona –  lapsi yhdessä huoltajan, kummin, isovanhemman tai vaikka koko perheen kanssa. Tunnit soveltuvat kaikille noin 0-3-vuotiaille lapsen taustaan tai taitotasoon katsomatta. Yleensä PerheGymiin voi ottaa mukaan myös isosisaruksen ja osa seuroista järjestää PerheGymiä myös hieman vanhemmille lapsille.

Ohjaajan avustuksella perhe johdatellaan perusliikuntataitojen saloihin, harjoittelemaan perheakrobatian perusteita sekä tutustumaan voimistelullisiin elementteihin leikin kautta. Tunneilla on vähemmän jonotusta ja enemmän aktiivista ja hauskaa yhdessä tekemistä. Perhegym -tunnit voivat olla lapsen ensimmäinen kosketus voimisteluun, josta jatkopolkuna voi olla Ninjagym ja edelleen Freegym -tunnit. 

 

Lisätietoja:

https://www.liikkuvaperhe.fi/fi/liikkuva-perhe/liikkuva-perhe/perheliikuntabarometri.html

https://www.palloliitto.fi/seurakehitys/pelaajamaarien-kasvattaminen/perhefutis

https://storage.googleapis.com/prod-liitto-front-resources/2020/06/fd591e0f-perhesahly_vetajan_kasikirja.pdf

https://www.voimisteluklubi.fi/perheliikunta