Image

Polkaiskaa yhdessä Arkiseikkailuun

26.09.2023

Arkiseikkailu alkaa kotiovelta

Syksyllä lapset puhkuvat pyöräilyintoa. Moni on oppinut kesän aikana potkuttelemaan potkupyörällä tai polkemaan polkupyörällä. Lomalla opittuja taitoja voidaan helposti vahvistaa ihan tavallisessa arjessa: matkalla kauppaan, päiväkotiin, muskariin, kirjastoon, uimahalliin tai jalkapallokentälle. Perheiden arkista harrastusta voidaan tukea myös varhaiskasvatuksessa. Päiväkodin pihalla voi pyöräillä, mutta pyörällä pääsee myös pihaa pidemmälle, lähikaduille, lähimetsiin ja -puistoissa tai kauemmaksikin. Lapset lähtevät yleensä mielellään seikkailemaan. Aikuisten tehtäväksi jää seikkailujen mahdollistaminen.

 

Mistä aloittaa? Mahdollisuus tekee mestarin

Pyöräilytaidon oppimisella ei ole ikärajaa tai oikeaa ikää; polkemisen taidon voi oppia jo 2-vuotiaana, mutta toisaalta joku harjoittelee tätä meillä arvostettua taitoa kouluikäisenä. Keskimäärin lapset oppivat Suomessa pyöräilemään hiukan alle 5-vuotiaina. Lasten pyöräily on aikuisten asennekysymys, sillä lapsi pyöräilee, kun aikuinen sallii hänen pyöräillä ja pyöräilee hänen kanssaan. Sopivan kokoinen, riittävän kevyt ja hyväkuntoinen pyörä tekevät opettelusta miellyttävää.

Positiivinen kokemus oppimisesta on tärkeää. Liikkeelle kannattaa lähteä rauhallisessa ympäristössä, jossa voi keskittyä pyöräilyssä tarvittavien motoristen taitojen haltuunottoon. Pyöräilymaa Tanskassa kehitetyt Pyöräilyleikit ovat hauska tapa harjoitella tasapainoa, pään kääntämistä, esteiden väistelyä ja yhdellä kädellä ohjaamista – kaikki nämä ovat olennaisia pyöränkäsittelytaitoja. Leikkiessä voi harjoitella erilaisia alustoja ja oppia, miten pyörä käyttäytyy pehmeällä hiekalla, kalliolla, lumella ja jäällä tai ala- ja ylämäessä. Leikin varjolla opettelu toimii ennakoivan ajon harjoitteluna aikuisillekin! Kun pyörä on leikin myötä tullut tutuksi eikä sen käsittelyyn enää tarvitse keskittää kaikkea energiaa, on aika lähteä liikenteeseen.

 

Turvallisesti ja fiksusti liikenteessä

Liikenteessä liikkumisen taidollekaan ei löydy yksiselitteistä ikärajaa. Lapset oppivat pyöräilemään ja liikkumaan liikenteessä, kun heidän kanssaan pyöräillään ja liikutaan liikenteessä.  Aikuisen kanssa liikkuessaan lapsi oppii liikennesääntöjä ja turvallisia tapoja toimia erilaisissa tilanteissa. Ennen lähtöä kannattaa keskustella liikenteessä liikkumisen pelisäännöistä: ajetaan riittävän lähekkäin, jotta tarvittavat ohjeet kuuluvat ja kuljetaan risteysten yli yhdessä. Ennakoidaan tulevat alamäet ja muistutetaan rauhallisen jarruttamisen taidosta. Jutteluetäisyyden säilyttäminen on tärkeää, sillä luultavasti ohjeita joutuu jonkin verran antamaan myös matkan varrella.

Aikuiselta lasten kanssa pyöräileminen vaatii ennen muuta läsnäoloa: on osattava elää hetkessä, on reagoitava nopeasti, muistettava että lapsi vasta harjoittelee eli säilytettävä maltti tiukaltakin tuntuvissa tilanteissa. Positiivisuus ja rauhallisuus välittyvät kokemuksena ja saavat lapset toivomaan uusia seikkailuja. Pyörällä pääsee pitkälle! Varhain aloitetuista pyöräilyseikkailuista nauttinut lapsi pystyy liikkuman itsenäisesti koulumatkansakin, sitten kun sen aika tulee.

 

 Kirjoittaja: Sanna Ojajärvi, Fiksusti kouluun -ohjelma

Lisäideoita:

https://pyoraliitto.fi/pyorailysta/perheille/lapsen-opettaminen-pyorailemaan

https://pyoraliitto.fi/toiminta/pyorailykasvatus/pyorailykasvatuksen-oppaat