Image

Retkelle perheen kanssa vastuullisesti ja hauskasti

07.06.2023

Valtakunnallisia Retkelle -päiviä vietetään 10.-11.6.2023 jo toisen kerran. Retkelle-päivien aikana Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät erilaisia ohjattuja retkiä ympäri Suomen. Perheen kanssa yhdessä retkeily on mukavaa yhdessäoloa. Retkeillessä voi lisäksi huomaamattomasti opettaa lapsia toimimaan vastuullisesti luonnossa liikkuessa. Tästä löydät tietoa luonnon virkistyskäytöstä sekä vinkkejä retken suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä perheen kanssa.

Luonnon virkistyskäytön suosio on kasvanut ja se asettaa tarpeita luonnon olosuhteiden kehittämiselle. Erityisesti lähiluonnon käytön mahdollisuuksia halutaan edistää. Luonnon läheisyyttä ja saavutettavuutta, terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, luonnon virkistyskäytön monimuotoisuutta ja luonnon kestävyyden vaaliminen on mainittu Kansallisen luonnon virkistyskäytön strategiassa 2030. Meidän kaikkien on tiedostettava mahdollisuutemme ylläpitää luontoa, jotta me ja tulevat sukupolvet voivat retkeillä Suomen luonnossa. Strategiassa todetaan, että lasten (0–14 v) tärkeimpänä ulkoilu seurana ovat huoltajat. Retkeily perheen kanssa on mahdollisuus vaalia läsnäoloa, pitää hauskaa ja oppia. Näin voidaan myös edesauttaa luontosuhteen syntymistä ja halua huolehtia ympäristöstä. Osallistuminen ohjatuille retkille on niin aikuisille kuin lapsille vaivatonta.

Tsekkaa järjestetäänkö lähelläsi retkiä tästä Retkelle-päivinä? Tai nappaa alta vinkit retken suunnitteluun yhdessä perheen kanssa. Lasten osallistaminen suunnitteluun innostaa ja opettaa lapsia retkeilystä.

 

Suunnittele retki yhdessä perheen kanssa:

 • Etsi retkikohteita esimerkiksi sivuilta luontoon.fi ja retkipaikka.fi.
 • Miettikää, kuinka liikutte. Voitteko matkustaa kävellen, pyöräille tai julkisella liikenteellä?
 • Kurkatkaa sääennuste.
 • Pohtikaa varustus: vaatetus, istuinalusta, kartta, kompassi, luuppi, kiikarit, jne.
 • Suunnitelkaa eväät. Huomioikaa jo suunnitteluvaiheessa ympäristöystävällisyys ja jätteettömyys. Voisitteko suosia kasvisruokaa ja pakata kaikki omiin rasioihin tai ruokatermokseen. Muistakaa varata tarpeeksi vettä mukaan.
 • Huomioikaa turvallisuus. Minkälaisia vaaratilanteita retkellä voi olla ja pakatkaa mukaan ensiaputarvikkeet.

 

Retkellä huomioikaa seuraavat vastuulliset toimet:

 • Pysykää poluilla ja merkityillä reiteillä.
 • Luonto ei ole koskaan jätteen paikka, kanna kaikki roskat pois luonnosta ja kierrätä ne.
 • Kerätää myös muiden roskia pois luonnosta.
 • Liikkukaa luonnossa eläimiä kunnioittaen: anna tilaa ja pidä etäisyys pesiin.
 • Valitkaa mahdollisuuksien mukaan tuntemattomampia kohteita, jolloin omalta osaltasi vähennät luonnon kulumista.

 

Nappaa vinkit visailuun luonnossa retkeilystä ja toteuta kävellessä, syödessä tai luontoa tutkiessa:

 

 

Hauskoja ja vastuullisia retkiä kesän kuluessa perheen ja lähipiirin kanssa!

 

Facebookissa voit seurata Retkelle-päivien tapahtumaviestintää osoitteessa: https://www.facebook.com/events/813497989686724/?ref=newsfeed

Kuvat ja teksti: Anna Alakoski

Lähteitä: