Image

Silja Rannan vieraskynä: Miksi Perhefutiksesta on tullut niin suosittua?

14.11.2022

Silja Rannan vieraskynä: Miksi Perhefutiksesta on tullut niin suosittua?

“Perhefutikselle on selvästi tarvetta. Lapsen ja vanhemman yhteinen aika, jossa molemmat ovat läsnä ja nauttivat, on todella tärkeää vuorovaikutusta. Samalla perhe tutustuu jalkapalloon lajina, seuran toimintaan ja lapsi oppii vanhemman avulla ottamaan vastaan ohjausta. Tästä on hyötyä, mikäli lapsi haluaa jatkaa jalkapalloa joukkueessa.”

 

Tällaisen palautteen sain Perhefutiksen aloittaneesta seurasta. Se kiteyttää mielestäni hyvin, mistä perhefutiksessa on kysymys ja miksi me Palloliitossa tuemme seuroja sen aloittamisessa.

Susanne Blomqvist ja Matleena Livson kertovat “Nyt on aika nostaa perheliikunta valokeilaan” –blogissaan hyvin, miten vanhempien liikuntatottumuksilla on pitkäaikaisia vaikutuksista lastensa liikunnalliseen elämäntapaan. Perheiden liikkumaan inspiroiminen on siis äärimmäisen tärkeää.

Minun ja Palloliiton tapa tukea liikunnallista elämäntapaa on edistää Perhefutista, joka on osoittautunut erittäin suosituksi toiminnaksi perheiden parissa ympäri Suomea.

Perhefutis on perheen yhteistä aikaa

Mielestäni Perhefutiksessa parasta on se, että se on lapsen ja vanhemman yhteinen harrastus. Siinä nautitaan liikunnasta monipuolisesti ja turvallisesti ilman suorituspaineita. Toiminta on yhteistä oppimista ja oivaltamista kiireettömässä ilmapiirissä. Lapselle toiminta tarjoaa aikuisen jakamattoman huomion ja vanhemmalle Perhefutis on mukava mahdollisuus rentoutua arjen kiireen keskellä.

Osaava, turvallinen ja innostava ohjaaja

Jotta toiminta on lapsilähtöistä ja turvallista on meille Palloliitossa ollut tärkeää kouluttaa Perhefutisohjaajat vuosittain. Koulutuksessa käymme läpi Perhefutiksen elementit, millainen 2–5-vuotias on oppijana, valmiita esimerkkiharjoitteita sekä toiminnan suunnittelua ja organisointia.

Lisäksi olemme laatineet ohjaajien avuksi oppaan sekä temppukortit, jotka jaamme seuroille ohjaamisen tueksi. Olemme voineet myös lahjoittaa toiminnan aloittaville seuroille kattavan varustekassin. Erityisesti tulin iloiseksi seuralta saamastani palautteesta ”Ihanan valmis paketti kaiken kaikkiaan – tällä meidän on Silja helppo aloittaa toiminta!”

Tukea perheiden tavoittamiseen

Kannustan seuroja aina kertomaan uudesta Perhefutistoiminnastaan laajasti, jotta kiinnostuneet perheet varmasti löytävät paikalle. On ollut selvästi nähtävissä, että markkinointiin vahvasti panostaneet seurat ovat päässeet lisäämään ryhmiensä määrää suuren suosion yllättäminä.

Olemme myös Palloliitossa halunneet helpottaa Perhefutiksen aloittamista kokoamalla seuroille monipuolisia materiaaleja ja vinkkejä markkinoinnin tueksi. Lisäksi tarjoamme markkinointikoulutusta sekä käsittelemme uusien kohderyhmien tavoittamista podcasteissamme.

Missiona: Jalkapalloa jokaiselle

Tavoitteenamme on, että perheillä olisi entistä monipuolisempi mahdollisuus tutustua paikallisen jalkapalloseuransa toimintaan kaikkialla Suomessa. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus jatkaa halutessaan seuran muuhun toimintaan.

Olemme Palloliitossa huomanneet, että myös lasten vanhemmat ryhtyvät helpommin vapaaehtoisiksi tuntiessaan seuran toimintaa ja muita perheitä entuudestaan. Osa Perhefutiksen aloittaneista seuroista onkin tyytyväisinä todennut, että vapaaehtoisten saaminen on helpottunut huomattavasti uuden toiminnan myötä. Erityisen ilahduttavaa on, että Perhefutiksen myötä jalkapalloseurojen ohjaajien profiilit sekä taustat ovat monipuolistuneet. Ohjaajina on yhä useammin naisia sekä varhaiskasvattamisen ammattilaisia.

Pallo mukaan perheliikuntaviikkoon!

Tällä viikolla vietämme maanlaajuisesti yhdessä perheliikuntaviikkoa. Internetistä löytyy perheille kivasti erilaisia ideoita, paikkoja ja tapahtumia teemaviikkoon liittyen. Tulevana isänpäivänä sadoissa jalkapalloseuroissa kirmataan yhdessä perinteisissä lapset vastaan isät -otteluissa, joissa porukalla nautitaan yhdessä liikkumisesta.

Perheet voivat myös omatoimisesti temppuilla yhdessä pallon kanssa. Vähän isompien lasten kanssa voi pelata hauskaa kävelyfutista, jossa on kiellettyä juosta tai nostaa palloa yli maalin yläriman. Perheen pienempien kanssa voi nauttia temppuradasta, jossa pallon kanssa kuljetetaan palloa (käsin tai jaloin), kaadetaan potkaisemalla keiloja (esim. juomapulloja/maitotölkkejä), kierretään rataa parin kanssa pallo kylkien, otsien tai vatsojen välissä. Suosittelen kutsumaan myös isovanhemmat ja kummit mukaan!

 

Silja Ranta
Palloliitto

Tämä blogi on osa Suomen Olympiakomitean, Liikkuva perhe -ohjelman ja perheliikunnan teemaryhmän Yhdessä liikkuminen antaa mahdollisuuden loistaa -blogisarjaa. Sarjan avulla tuodaan esille perheiden liikkumisen monet eri muodot ja mahdollisuudet sekä kannustetaan kaikkia mukaan viettämään perheliikunnan teemaviikkoa 7.-13.11.2022.

Lue koko artikkeli ja blogisarja täältä