Image

Susanne Blomqvist ja Matleena Livson: Nyt on aika nostaa perheliikunnan merkitys valokeilaan!

01.11.2022

Susanne Blomqvist ja Matleena Livson: Nyt on aika nostaa perheliikunnan merkitys valokeilaan!

Perheliikunta lisää kaikenikäisten hyvinvointia ja luo tilaisuuden yhteisille elämyksille. Siihen voi osallistua koko perhe ja lähipiiri – vauvoista teineihin ja isovanhemmista ystäviin. Se on yhdessäoloa, jossa liikkuvat niin aikuiset kuin lapset.

Perhe on juuri sellainen, millaiseksi itse kukin sen kokee, joten perheliikuntakin on jokaiselle erilaista. Se voi olla ohjattua perhefutista tai vauvauintia, mutta myös golfkierros teini-ikäisen tai vanhempien kanssa. Perheliikuntaa on myös koko perheen metsäretki tai lapsenlapsi pyöräilemässä isovanhemman kanssa. Merkityksellisintä on se, miten yhteisestä liikkumisesta tulee meille jokaiselle osa parempaa arkea.

 

Perheen vaikutukset ulottuvat pitkälle keski-ikään

Vanhempien liikuntatottumuksilla on todettu olevan huomattava ja pitkäaikainen vaikutus lasten ja nuorten liikuntatapojen kehittymiselle. Likes-tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston pitkittäistutkimuksessa havaittiin, että vanhempien liikuntatottumukset näkyvät heidän lastensa liikunta-aktiivisuudessa jopa 46-vuotiaaksi saakka*.

Vuoden 2012 Nuorisobarometrissa todettiin vanhempien merkityksen olevan erityisen vahvaa eritoten silloin, kun liikkumista oli harrastettu yhdessä**. Vanhemmilla on siis muitakin tärkeitä rooleja kuin tutut ”kannusta, kuljeta ja kustanna”.

Erilaisia polkuja pitkin

Liikkujan polku -verkostoon kuuluva perheliikunnan teemaryhmä on toimintansa alusta alkaen korostanut eri-ikäisten yhdessä liikkumisen tärkeyttä. Se on halunnut ravistella vallitsevaa näkemystä perheliikunnasta, joka sisältää enemmän kuin pienten lasten liikkumisen ohjatulla tunnilla, jossa aikuiset seisovat taustalla. Perheliikunta on myös isompien lasten, vanhempien ja isovanhempien liikuntaa. Ennen kaikkea se on tärkeää aikaa yhdessäololle.

Eva Rönkkö kertoo omassa ”Äidit ja pojat” -kirjoituksessaan koskettavasti siitä, miten yhteinen harrastus kannattelee upeasti keskusteluyhteyttä teini-ikäisen kanssa. Kodin arjesta ja kiireistä erillinen paikka tarjoaa mahdollisuuden keskusteluun paitsi yhteisestä harrastuksesta, myös tilaisuuden käydä läpi kavereihin ja kouluun liittyviä asioita. Yhdessä tekeminen on yhdessä elämistä.

Perheliikunnan teemaviikko kokoaa liikkumisen ilon näkyviin

Marraskuun alussa, 7.-13.11.2022, vietetään perheliikunnan teemaviikkoa. Some-kampanjan avulla pyritään tekemään näkyväksi ja tutuksi eri-ikäisten yhteinen liikkuminen eri puolilla Suomea. Samalla esitellään perheliikunnan monia mahdollisuuksia.

Teemaviikon slogan on tänä vuonna ”yhdessä liikkuminen antaa mahdollisuuden loistaa”. Tavoite on kannustaa jokaista perheenjäsentä liikkumaan ja loistamaan omilla taidoillaan ja innostumaan liikkumisesta myös keskellä pimenevää syksyä. Monet kunnat ja perhe­liikuntaa järjestävät tahot ovatkin järjestämässä tapahtumia, joissa leikitellään valoilla. Luvassa on mm. heijastinpolkuja, led-valo frisbeegolfia sekä taskulamppuleikkejä.

#liikkuvaperhe #familjenirörelse

Teemaviikon aikana someen toivotaan paljon perheiden yhteiseen liikkumiseen liittyviä ideoita ja elämyksiä. Kannusta oma verkostosi mukaan – nostetaan perheliikunta yhdessä valokeilaan! Käytämme yhdessä sometunnisteita #perheliikunnanteemaviikko #liikkuvaperhe #familjenirörelse #familiesonthemove

 

Susanne Blomqvist, Suomen Latu
Perheliikunnan teemaryhmä

Matleena Livson, Suomen Olympiakomitea
Liikkujan polku -verkosto

#sitäonliikkeellä

Tämä blogi on osa Suomen Olympiakomitean, Liikkuva perhe -ohjelman ja perheliikunnan teemaryhmän Yhdessä liikkuminen antaa mahdollisuuden loistaa -blogisarjaa. Sarjan avulla tuodaan esille perheiden liikkumisen monet eri muodot ja mahdollisuudet sekä kannustetaan kaikkia mukaan viettämään perheliikunnan teemaviikkoa 7.-13.11.2022.

 

Blogi luettavaissa Suomen Olympiakomitean -sivulta tästä