Image

Yhdenvertainen perheretkeily

01.06.2023

Yhdenvertainen perheretkeily

Luonto on kiehtova elämyspuisto, liikuntapaikka ja viihdekeskus kaikille retkeilijöille.

Soveltava retkeily mahdollistaa helpommin koko perheen yhteisen ulkoilun. Retken ei välttämättä tarvitse olla pitkä, eikä retkikohteen kaukana. Monissa kansallispuistoissa ja ulkoilualueillea saamme kulkea vapaasti – ja usein myös yhdenvertaisesti.

Tuttuun retkikohteeseen voi lähteä ex tempore, kun taas uuteen retkikohteeseen on hyvä tutustua ennakkoon ja suunnitella retki hyvin. Helppokulkuisia ja esteettömiä retkikohteita, jotka soveltuvat myös lapsiperheille vaunujen kanssa, apuvälineillä liikkuville tai helppoja reittejä hakeville löytyy ympäri Suomen.

Pinnanmuodot ja sääolosuhteet asettavat retkeilypalveluiden suunnittelulle ja ylläpidolle luonnolliset rajat, joten jokainen helppokulkuinen tai esteetön luontoreitti on erilainen. Samakin reitti voi olla eri vuodenaikoina hyvin erilainen.

Esteettömällä luontoreitillä on mahdollista liikkua lastenrattailla, pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Esteetön luontoreitti on useimmiten rakennettu, kovapintainen – eikä reitillä ole kulkua haittaavia esteitä, kuten juurakoita, kuoppia tai pehmeitä kohtia.

Leveämmät reitit hyödyntävät niin perheitä kuin apuvälineiden ja avustajan kanssa liikkujia. Usein luonnossa liikkumisen mukavuuttaa helpottaa hyvä apuväline, kuten nokkapyörä tai maastoon sopiva pyörätuoli.

Vinkki

Yhteinen ulkoiluretki virkistää niin kehoa kuin mieltäkin ja yhteinen aika vahvistaa aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta. Ulkoilun yhteydessä on mukava vaihtaa kuulumisia eri ikäisten perheenjäsenten kanssa ja ottaa eväshetki. Koko perhe on kiva ottaa eväiden suunniteluun mukaan, jolloin uusia rohkeita makuelämyksiä voi kokeilla ulkosalla syödessä. Eväät tekevät ulkoilusta retken ja vuodenajat inspiroivat ruokien valintaan. Mitä uusia makuja voisi kesällä pakata eväsreppuun?

liikkuvaperhe.fi

Artikkeli luettavissa Suomen Ladun jäsen-lehdestä Latu & Polku

Kuva: Lassi Katajarinne