Ideoita

Alta löydät materiaaleja ja vinkkejä, jotka auttavat löytämään konkreettisia toimintatapoja ja -ohjeita lasten ja aikuisten yhteiseen liikuntaan sekä liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan. 

 

Perheliikunnan käytännön ideoita ja vinkkejä 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vinkkejä liikkumisen puheeksi ottamiseen perheiden kanssa on

Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva perhe -ohjelmien yhteinen tuotos.

Lataa esite täältä.

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Perhe lisää liikettä ja lähiluonnon merkitys lapselle ja aikuiselle esite on

Liikkuva perhe -ohjelman ja Suomen Ladun yhteinen tuotos.

Lataa esite täältä.

Allergia-, iho- ja astmaliitto

Ideoita ja materiaaleja luontorasteihin ja luontoliikuntatapahtumiin.

Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto, Fimu ry

Mamanet on hauskaa ja helppoa matalankynnyksen liikuntaa kaikenikäisille ja kuntoisille, erityisesti naisille ja tytöille. Yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta, kotoutumista ja liikunnan riemua lentopalloon perustuvalla Mamanet -joukkuepelillä.

Finlands Svenska Idrott

Det är viktigt att barn får röra på sig när de är små. All form av motorisk aktivitet är nödvändig för en normal motorisk utveckling. Vi på Finlands Svenska Idrott värnar om barns motoriska utveckling och skapar material som skall vara lätta att använda i den motoriska verksamheten med barnen.

Folkhälsan

Naturkraft Välmående och inspiration i naturen. Ut och njut, upptäck naturen! Inspiration till kravlösa naturäventyr. Upplev rörelseglädje, gemenskap och återhämtning.

Ilo kasvaa ulkona

Ilo kasvaa ulkona – luontoliikunta osaksi toimintakulttuuria on Suomen ympäristöopisto Syklin ja Suomen Ladun kolmevuotinen valtakunnallinen yhteishanke. Materiaaleissa löytyy mm. Luontotoiminnan käsikirja sekä aisti- ja leikkikortit, joista saa mainiosti vinkkejä koko perheen toiminnallisiin luontohetkiin.

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Malikkeen tehtävänä on edistää vaikeasti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua ja saada kokemuksia uusista asioista toimintavälineitä hyödyntäen. Erityislasten perheissä liikunta on lähes aina koko perheen liikuntaa ja erilaiset apuvälineet ovat ratkaisevassa roolissa.

Koululiikuntaliitto

Koululiikuntaliiton -sivuilla on materiaalit jaoteltu aiheittain, kuten juoksu-, pyörä, temppu- ja pallosankareihin. Materiaalit soveltuvat eri-ikäisille liikkujille lapsista aikuisiin.

Lasten Liike

Lasten Liike -sivustolta voi kerätä talteen liikuntavinkkejä ja -tietoutta koko perheelle.

Lasten Liikunnan Tuki ry

Lasten liikunnan tuki -niminen yhdistys toimii Hämeenlinnassa, jonka toiminta keskittyy lasten ja nuorten liikuttamiseen sekä nuorten koulutuksen ja työllistymisen tukemiseen.

Leijonaemot ry

Leijonaemot ry:n perhe- ja sisarustoiminnasta löytyy tietoa erityisperheille suunnatusta, mm. Perhe edellä puuhun -hankkeessa, missä lähdetään tutkimaan luontoa ja sen hyvinvointivaikutuksia.

Liikunnan aluejärjestöt

Jekku-jänö-kampanjan toteuttaa Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke. Kampanjan materiaaleissa on hauskat muistipelikortit, joiden avulla pääsette sukeltamaan perinteisen lautapelin liikunnalliseen versioon. Muistipelikortit kehittävät motorisia perustaitoja ja lisäävät koko perheen yhteistä liikkumista.

Liikunnan aluejärjestöt - Jekku jänö -toimintakortit perheille

Liikunnan aluejärjestöjen lasten liikunnan asiantuntijoiden suunnittelemissa Jekku-jänö-toimintakorteissa liikutaan yhdessä aikuisen kanssa. Jekku-jänö-toimintakortit ovat loistava tuki huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön, ja niiden käyttö on helppoa. Kortit tukevat lasten motoristen taitojen harjoittelua.

Liikkuva seurakunta

Liikkuva seurakunta on toimintamalli, jonka avulla liikettä voidaan seurakunnissa lisätä sekä tehdä näkyväksi. Liikkuva seurakunta perustuu kristillisen ihmiskäsityksen kokonaisvaltaisuuteen. Sivuilta löydät myös vinkkejä taphtumien järjestämiseen.

Likes by jamk

Tuloskortti 2022. Lasten ja nuorten liikunta Suomessa. 2022. Likes -sivustolta löytyy myös monia muita lasten ja perheliikunnan julkaisuja ja materiaaleja.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaa lapsiperheille.

Neuvokas perhe

Neuvokas perhe tuo iloa ja hyvinvointia perhearkeen. Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa, on Neuvokas perhe apunanne. Vinkit arjen valintoihin pohjautuvat tutkittuun tietoon. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.

Pelastakaa Lapset

Lasten kanssa luontoon - Opas luontotoimintapäivän järjestämiseen. Pelastakaa lapset ry:n, Perhehoitoliitto ry:n ja Pesäpuu ry:n yhteisen PePPi -hankkeen sekä Vihreä veräjä - Hyvinvointia luonnosta -hankkeen yhteinen opasmateriaali lasten ja perheiden luontotoiminnan järjestämiseen.

Pohjois-Karjalan Liikunta

Aktiivisuutta arkeen koko perheelle -perheliikuntaopas tarjoaa ideoita liikunnan toteuttamiseen koko perheelle. Opas sisältää monipuolisia liikuntakokeiluja samalla sopivasti haastaen, että innostaen.

Ohjaa ja innosta

Vinkkivihkonen perheliikunnan tavoitteista, suunnittelusta ja ohjaamisesta.

Opetushallitus

Opetushallituksen liikunnan opetuksen tukimateriaaleista löytyy kattavasti tietoa ja vinkkejä lasten ja nuorten liikuntaan liittyen.

Rauman Latu

Rauman Latu panostaa perheisiin. Sivuilta löydät ajankohtaisia koko perheen tapahtumia, kuten hämärämysteeriä ja Metsämörrin perhenuotiota.

Salibandyliitto

Perhesähly on hauska ja tehokas liikuntamuoto, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden hengästyä, hikoilla ja kartuttaa taitojaan vanhempiensa tai muiden tärkeiden aikuisten kanssa.

Skillilataamo

Monipuolinen tehtäväkortisto motoristen taitojen harjoitteluun ja havainnointiin.

Sporttia kaikille

Tietoa Vantaalla toimivasta Sporttia kaikille ry:n toiminnasta. Toiminnassa Vantaan kaupungin liikuntapalvelut, nuorisopalvelut ja monikulttuurisuustyö, vantaalaiset liikuntajärjestöt ja monikulttuuriset liikuntajärjestöt ovat muodostaneet toiminnan vahvan verkoston

Suomen Golfliitto

Puistogolf on hauska matalan kynnyksen tapa kokeilla golfia koko perheen voimin.

Suomen Latu

Suomen Ladun perheliikunnan sivuilla on runsaasti monipuolisia ideoita ohjattuun ja omatoimiseen perheen ulkoiluun ja hauskaan liikuntaan ympäri vuoden.

Suomen Latu

Suomen Ladun ja Taloustutkimuksen yhteistyössä tekemän Perheliikuntabarometrin 2021 mukaan 92 prosenttia suomalaisista lapsiperheistä harrastaa omatoimista perheliikuntaa. Noin puolet lapsiperheistä liikkuu yhdessä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa ja vähintään tunnin kerralla. Yhdessä harrastetaan erityisesti arkiliikuntaa, kuten kävelyä, koti- ja pihatöitä sekä pyöräilyä.

Suomen Sydänliitto

Suomen Sydänliitto ry:n sivuilta löydät hyvää perustietoa mm perheliikunnan tavoitteista ja aikuisen roolista perheliikunnassa.

Suomen Paralympiakomitea ry

Vammaisurheilujärjestöt ovat vuosien mittaan julkaisseet runsaasti oppaita, videoita ja muita ammattilaisia ja harrastajia palvelevia, käytännönläheisiä materiaaleja. Tutustu laajaan materiaalistoon.

Suomen Mielenterveys

Live-action perhepelit on suunniteltu lapsiperheiden arkeen. Niiden tarkoituksena on vanhemmuuden tukeminen/vahvistaminen ja perheen sisäisen kommunikaation parantaminen. Pelin tavoitteena on myös tukea johtajuutta perheessä, aikuisen itsetuntoa vanhempana ja pärjäävyyttä arjessa. Pelit on toteutettu tilaustyönä MIELI ry:n Osaava vanhemmuus -hankkeeseen (2018-2020 rahoittajana Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA).

Suomen Palloliitto

Perhefutis on Palloliiton toimintamalli seuroille, joka on tuonut uudenlaista virtaa seuratoimintaan ja tarjonnut ratkaisun jalkapallotoimintaan tutustumiselle myös perheen pienimmille.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Monipuolisia materiaaleja uimataidon ja vesi- ja jääturvallisuuden opetteluun.

Suomen Voimisteluliitto

Voimisteluliiton sivuilta löydät sijainnin mukaan lähimmän voimisteluseuran, joka järjestää ohjattua perheliikuntaa.

Terveyskylä

Perheliikunnan vinkkikortit. Korttisarja sisältää tietoa sekä vinkkejä perheiden yhdessäoloon ja liikkumiseen.

Espoo liikkuu

Kasvun ja liikkumisen polku Espoossa.

Espoon hyte - Hyvinvointia Espoossa

Kohtaamispaikka on avoin matalan kynnyksen paikka kaikenlaisille perheille, lapsille ja nuorille. Espoon keskuksen perhekeskuksen kohtaamispaikassa toimii Manneheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvila ja isä- ja lapsituokio, Nice Heartsin naapuriäititoimintaa ja seurakunnan kohtaamiskahvila.

Heinola

Heinolan kaupungin lasten ja perheiden liikunnan sisältöjä ja vinkkejä.

Helsinki liikkuu

Helsingin kaupungin Liikkumisohjelman materiaaleja ja vinkkejä koko perheen liikkumiseen.

Ikaalinen

Ikaalisten perheliikuntaneuvonta on tarkoitettu edistämään ikaalilaisten perheiden harrasteliikuntaa ja arkiaktiivisuutta sekä terveellisiä ruokailutottumuksia.

Janakkala

Janakkalan perhekeskuksen sivuilta löytyy kattavasti ideoita perheliikuntaan.

Karkkila, Kirkkonummi ja Lohja

Karkkila, Kirkkonummi ja Lohja ovat tehneet yhteistyössä vauhdikkaan fyysisen aktiivisuuden leikkikortit, joista on riisuttu kilpailu ja kiinnijäämisen pelko. Korteissa on pelejä ja leikkejä erilaisten motoristen taitojen mukaan luokiteltuna. Leikkejä ja leikkikortteja saa vapaasti käyttää ja soveltaa omaan käyttöön.  Kaikki korttien leikit on kuvitettu, ja kortit löytyvät sekä suomeksi että ruotsiksi. Leikkikortit ovat ilmaiseksi ladattavissa kaikkien käyttöön.

Kirkkonummi

Kirkkonummiseikkailu on maksuton perheille suunnattu seikkailu, joka kokoaa yhteen tietoa retkikohteista ympäri Kirkkonummea. Kirkkonummiseikkailu on toteutettu Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Liiku mun kanssa! -hankkeessa, jota rahoitetaan liikunnallisen elämäntavan paikallisella kehittämisavustuksella.

Myö liikutaa!

Myö liikutaa! Lappeenrannan liikkumisohjelma 2025, jossa toimintaa myös perheille.

Liikkuva Kouvola

Liikkuvakouvola.fi -sivustolta löytyy monipuolisia vinkkejä perheiden yhteiseen liikuntaan.

Lempäälä

Lempäälän liikuntaseikkailu on alle kouluikäisille suunnattu liikunnallinen ja iloisesti kuvitettu tehtävävihko, jota voi suorittaa yhdessä koko perheen voimin

Orivesi

Oriveden kaupungin oivallinen olotila tarjoaa monipuolista omaehtoista ja ohjattua liikuntaa perheille.

Raisio

Raision kaupunki tarjoaa monipuolisesti yhteistä liikuntaa perheille, kuten Menoa muksuille -perheliikunta- ja soveltavan liikunnan tapahtumia, perheliikuntakoutsin palveluita, vuokrattavia retkireppuja ja yleisöluisteluvuoroja.

Tampere

Tampereen kaupungin perheille suunnattua toimintaa, joka on toteutettu yhteistyössä seurojen sekä Tampereen kaupungin eri sektorien ja perhetoimijoiden kanssa.