Ideoita

Alta löydät materiaaleja ja vinkkejä, jotka auttavat löytämään konkreettisia toimintatapoja ja -ohjeita lasten ja aikuisten yhteiseen liikuntaan sekä liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan. 

 

Perheliikunnan käytännönideoita ja vinkkejä 

Allergia-, iho- ja astmaliitto

Ideoita ja materiaaleja luontorasteihin ja luontoliikuntatapahtumiin.

Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto, Fimu ry

Mamanet on hauskaa ja helppoa matalankynnyksen liikuntaa kaikenikäisille ja kuntoisille, erityisesti naisille ja tytöille. Yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta, kotoutumista ja liikunnan riemua lentopalloon perustuvalla Mamanet -joukkuepelillä.

Ilo kasvaa ulkona

Ilo kasvaa ulkona – luontoliikunta osaksi toimintakulttuuria on Suomen ympäristöopisto Syklin ja Suomen Ladun kolmevuotinen valtakunnallinen yhteishanke. Materiaaleissa löytyy mm. Luontotoiminnan käsikirja sekä aisti- ja leikkikortit, joista saa mainiosti vinkkejä koko perheen toiminnallisiin luontohetkiin.

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Malikkeen tehtävänä on edistää vaikeasti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua ja saada kokemuksia uusista asioista toimintavälineitä hyödyntäen. Erityislasten perheissä liikunta on lähes aina koko perheen liikuntaa ja erilaiset apuvälineet ovat ratkaisevassa roolissa.

Koululiikuntaliitto

Koululiikuntaliiton -sivuilla on materiaalit jaoteltu aiheittain, kuten juoksu-, pyörä, temppu- ja pallosankareihin. Materiaalit soveltuvat eri-ikäisille liikkujille lapsista aikuisiin.

Lasten Liike

Lasten Liike -sivustolta voi kerätä talteen liikuntavinkkejä ja -tietoutta koko perheelle.

Lasten Liikunnan Tuki ry

Lasten liikunnan tuki -niminen yhdistys toimii Hämeenlinnassa, jonka toiminta keskittyy lasten ja nuorten liikuttamiseen sekä nuorten koulutuksen ja työllistymisen tukemiseen.

Leijonaemot ry

Leijonaemot ry:n perhe- ja sisarustoiminnasta löytyy tietoa erityisperheille suunnatusta, mm. Perhe edellä puuhun -hankkeessa, missä lähdetään tutkimaan luontoa ja sen hyvinvointivaikutuksia.

Liikunnan aluejärjestöt

Jekku-jänö-kampanjan toteuttaa Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke. Kampanjan materiaaleissa on hauskat muistipelikortit, joiden avulla pääsette sukeltamaan perinteisen lautapelin liikunnalliseen versioon. Muistipelikortit kehittävät motorisia perustaitoja ja lisäävät koko perheen yhteistä liikkumista.

Likes by jamk

Tuloskortti 2022. Lasten ja nuorten liikunta Suomessa. 2022. Likes -sivustolta löytyy myös monia muita lasten ja perheliikunnan julkaisuja ja materiaaleja.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jyväskylän yhdistyksen materiaalipankki arkiliikunnasta.

Neuvokas perhe

Neuvokas perhe tuo iloa ja hyvinvointia perhearkeen. Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa, on Neuvokas perhe apunanne. Vinkit arjen valintoihin pohjautuvat tutkittuun tietoon. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.

Pelastakaa Lapset

Lasten kanssa luontoon - Opas luontotoimintapäivän järjestämiseen. Pelastakaa lapset ry:n, Perhehoitoliitto ry:n ja Pesäpuu ry:n yhteisen PePPi -hankkeen sekä Vihreä veräjä - Hyvinvointia luonnosta -hankkeen yhteinen opasmateriaali lasten ja perheiden luontotoiminnan järjestämiseen.

Ohjaa ja innosta

Vinkkivihkonen perheliikunnan tavoitteista, suunnittelusta ja ohjaamisesta.

Opetushallitus

Opetushallituksen liikunnan opetuksen tukimateriaaleista löytyy kattavasti tietoa ja vinkkejä lasten ja nuorten liikuntaan liittyen.

Salibandyliitto

Perhesähly on hauska ja tehokas liikuntamuoto, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden hengästyä, hikoilla ja kartuttaa taitojaan vanhempiensa tai muiden tärkeiden aikuisten kanssa.

Skillilataamo

Monipuolinen tehtäväkortisto motoristen taitojen harjoitteluun ja havainnointiin.

Soveltava liikunta SoveLi ry

SoveLin sivuilta löytyy tietoa, kuka järjestää soveltava liikuntaa niin jäsenjärjestöistä, kunnista ja kaupungeista sekä seuroista ja muista tahoista.

Sporttia kaikille

Tietoa Vantaalla toimivasta Sporttia kaikille ry:n toiminnasta. Toiminnassa Vantaan kaupungin liikuntapalvelut, nuorisopalvelut ja monikulttuurisuustyö, vantaalaiset liikuntajärjestöt ja monikulttuuriset liikuntajärjestöt ovat muodostaneet toiminnan vahvan verkoston

Suomen Golfliitto

Puistogolf on hauska matalan kynnyksen tapa kokeilla golfia koko perheen voimin.

Suomen Latu

Suomen Ladun perheliikunnan sivuilla on runsaasti monipuolisia ideoita ohjattuun ja omatoimiseen perheen ulkoiluun ja hauskaan liikuntaan ympäri vuoden.

Suomen Sydänliitto

Suomen Sydänliitto ry:n sivuilta löydät hyvää perustietoa mm perheliikunnan tavoitteista ja aikuisen roolista perheliikunnassa.

Suomen Mielenterveys

Live-action perhepelit on suunniteltu lapsiperheiden arkeen. Niiden tarkoituksena on vanhemmuuden tukeminen/vahvistaminen ja perheen sisäisen kommunikaation parantaminen. Pelin tavoitteena on myös tukea johtajuutta perheessä, aikuisen itsetuntoa vanhempana ja pärjäävyyttä arjessa. Pelit on toteutettu tilaustyönä MIELI ry:n Osaava vanhemmuus -hankkeeseen (2018-2020 rahoittajana Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA).

Suomen Palloliitto

Perhefutis on Palloliiton toimintamalli seuroille, joka on tuonut uudenlaista virtaa seuratoimintaan ja tarjonnut ratkaisun jalkapallotoimintaan tutustumiselle myös perheen pienimmille.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Monipuolisia materiaaleja uimataidon ja vesi- ja jääturvallisuuden opetteluun.

Suomen Voimisteluliitto

Voimisteluliiton sivuilta löydät esimerkkejä Perhegym -konseptista, perheliikunnan valmistunneista ja suunnittelusta, sekä erilaisia perheliikunnan vinkkikortteja.

Terveyskylä

Perheliikunnan vinkkikortit. Korttisarja sisältää tietoa sekä vinkkejä perheiden yhdessäoloon ja liikkumiseen.

Espoo liikkuu

Kasvun ja liikkumisen polku Espoossa.

Espoon hyte - Hyvinvointia Espoossa

Kohtaamispaikka on avoin matalan kynnyksen paikka kaikenlaisille perheille, lapsille ja nuorille. Espoon keskuksen perhekeskuksen kohtaamispaikassa toimii Manneheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvila ja isä- ja lapsituokio, Nice Heartsin naapuriäititoimintaa ja seurakunnan kohtaamiskahvila.

Heinola

Heinolan kaupungin lasten ja perheiden liikunnan sisältöjä ja vinkkejä.

Helsinki liikkuu

Helsingin kaupungin Liikkumisohjelman materiaaleja ja vinkkejä koko perheen liikkumiseen.

Ikaalinen

Ikaalisten perheliikuntaneuvonta on tarkoitettu edistämään ikaalilaisten perheiden harrasteliikuntaa ja arkiaktiivisuutta sekä terveellisiä ruokailutottumuksia.

Janakkala

Janakkalan perhekeskuksen sivuilta löytyy kattavasti ideoita perheliikuntaan.

Kirkkonummi

Kirkkonummiseikkailu on maksuton perheille suunnattu seikkailu, joka kokoaa yhteen tietoa retkikohteista ympäri Kirkkonummea. Kirkkonummiseikkailu on toteutettu Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Liiku mun kanssa! -hankkeessa, jota rahoitetaan liikunnallisen elämäntavan paikallisella kehittämisavustuksella.

Liikkuva Kouvola

Liikkuvakouvola.fi -sivustolta löytyy monipuolisia vinkkejä perheiden yhteiseen liikuntaan.

Myö liikutaa!

Lappeenrannan liikuntatoimi jakaa helposti toteutettavia vinkkejä ja ideoita perheiden yhteisiin liikuntahetkiin kotona ja lähiympäristössä.

Lempäälä

Lempäälän liikuntaseikkailu on alle kouluikäisille suunnattu liikunnallinen ja iloisesti kuvitettu tehtävävihko, jota voi suorittaa yhdessä koko perheen voimin

Raisio

Raision kaupunki tarjoaa monipuolisesti yhteistä liikuntaa perheille, kuten Menoa muksuille -perheliikunta- ja soveltavan liikunnan tapahtumia, perheliikuntakoutsin palveluita, vuokrattavia retkireppuja ja yleisöluisteluvuoroja.

Tampere

Tampereen kaupungin perheille suunnattua toimintaa, joka on toteutettu yhteistyössä seurojen sekä Tampereen kaupungin eri sektorien ja perhetoimijoiden kanssa.